Uhrin oikeudet

Suomessa väkivaltarikosten uhreilla on tietyt oikeudet. Näitä ovat oikeus tulla kohdelluksi kunnioittavasti ja ihmisarvoisesti, saada tietoa tapauksen käsittelystä ja uhreille tarjolla olevista palveluista, heidän turvallisuutensa ja yksityisyytensä suojeleminen sekä oikeus saada korvausta rikoksesta aiheutuneista vahingoista.


Suomessa on erityiset oikeudet ja tukipalvelut lähisuhdeväkivallan uhreille. Lähisuhdeväkivallan uhrilla on oikeus saada apua ja tukea sekä suojelua väkivallan uusiutumiselta.

Oikeus suojeluun ja turvaan

Uhrilla on oikeus saada suojelua ja apua turvallisuutensa takaamiseksi. Tämä sisältää tarvittaessa esimerkiksi lähestymiskiellon. Lisäksi poliisi voi suojelutarpeen arvioinnissa tehdä ehdotuksia tuomioistuimelle, kuinka uhrin haavoittuvuus voidaan ottaa huomioon oikeudenkäynnin järjestelyissä.


Voit tehdä rikosilmoituksen kielellä, jota ymmärrät, eikä sinulle aiheudu siitä tulkkauskuluja. Voit myös pyytää käännöksiä tärkeimmistä asiakirjoista (esim. kirjallinen vahvistus rikosilmoituksesta).


Poliisi voi määrätä sinua uhkaavalle väliaikaisen lähestymiskiellon, joka kieltää toista henkilöä ottamasta yhteyttä sinuun tai lähestymästä sinua. Kielto tutkitaan tarkemmin käräjäoikeudessa lähiaikoina. Voit myös itse hakea lähestymiskieltoa suoraan käräjäoikeudelta. Lähestymiskiellolla pyritään varmistamaan sinun turvallisuuttasi.

Oikeus saada tietoa

Uhrilla on oikeus saada tietoa oikeuksistaan, rikosoikeudellisesta menettelystä ja tapauksensa etenemisestä. Heidän tulee saada tietoa selkeällä ja ymmärrettävällä tavalla.

Luottamuksellisuus, ihmisarvo ja yksityisyys

Uhreilla on oikeus siihen, että heidän yksityisyyttään ja ihmisarvoaan kunnioitetaan. Uhrilla on oikeus henkilötietojensa ja henkilöllisyytensä suojaamiseen. Heidän henkilökohtaisia tietojaan tulee käsitellä luottamuksellisesti ja toimenpiteisiin tulee ryhtyä tarpeettoman yksityiselämään puuttumisen minimoimiseksi ja lisävahingon tai kostotoimien estämiseksi.

Oikeus tukeen ja apuun

Lähisuhdeväkivallan uhreilla on oikeus saada apua ja tukea eri järjestöiltä ja viranomaisilta, kuten sosiaali-, terveys-, uhrien tukipalveluista, oikeusavusta ja turvakodeista. Näitä palveluja tarjotaan auttamaan uhreja selviytymään lähisuhdeväkivallan vaikutuksista ja rakentamaan elämäänsä uudelleen.


Suomessa on lähisuhdeväkivallan uhreille tarkoitettu valtakunnallinen neuvontapuhelin Nollalinja, joka tarjoaa tietoa, neuvoja ja tukea ympäri vuorokauden. Nollalinjan auttava puhelin on saatavilla useilla kielillä ja se on maksuton. Uhrin yksityisyyttä ja luottamuksellisuutta kunnioitetaan aina. Rikosprosessiin, tukihenkilöasioihin ja uhrin oikeusturvaan liittyvissä tiedusteluissa voi olla yhteydessä Rikosuhripäivystykseen (RIKU).

Oikeudelliset menettelyt

Uhrilla on oikeus osallistua oikeudenkäyntiin ja ilmaista näkemyksensä ja huolenaiheensa. Lisäksi vakavien väkivaltarikosten tai seksuaalirikosten uhreille voidaan tarjota oikeudenkäyntiavustaja valtion kustannuksella heidän taloudellisesta asemastaan riippumatta.


Lähisuhdeväkivallan uhrilla on pääsääntöisesti oikeus henkeen ja terveyteen kohdistuvissa rikoksissa pois lukien lievä pahoinpitely. Kunnianloukkaus ei ole henkeen ja terveyteen kohdistuva rikos, joten se ei kuulu valtion varoista maksettavan avustajan piiriin. Esimerkiksi lyhyt treffisuhde ei välttämättä myöskään täytä näitä kriteerejä. Avustaja tarkistaa, onko asiakkaalla oikeus valtion varoista avustajaan tai voiko hän saada tulojensa ja varallisuutensa puolesta oikeusapua.


Uhrilla on oikeus saada tukea ja apua koko oikeusprosessin ajan. Uhrilla on oikeus saada tietoa oikeudenkäynnin etenemisestä ja roolistaan prosessissa. Hän voi osallistua oikeudenkäyntiin, ilmaista näkemyksensä ja vaatia korvausta väkivallasta aiheutuneista vahingoista. Lisäksi uhri voi ottaa tukihenkilön mukaan oikeudenkäyntiin. Maksuttomia tehtävään koulutettuja tukihenkilöitä voi kysyä Rikosuhripäivystyksestä (RIKU).

Oikeus tulla kuulluksi

Uhrilla on oikeus ilmaista näkemyksensä, huolensa ja tarpeensa oikeudenkäynnin aikana. Tarvittaessa uhri voi saada avustajan (asianajajan/lakimiehen) ja tukihenkilön rikosprosessiin. Lisätietoja saat oikeusaputoimistosta, RIKU:sta tai yksityiseltä oikeusavustajalta.

Oikeus korvaukseen

Uhrilla on oikeus vaatia korvausta rikoksesta aiheutuneista vahingoista ja menetyksistä.


Lue lisää:
RIKU Vahingonkorvaukset rikosasioissa

Koulutusta ammattilaisille

Lainvalvonnassa, sosiaalipalveluissa, terveydenhuollossa ja muilla asiaan kuuluvilla aloilla työskentelevien ammattilaisten tulisi saada erityistä koulutusta ymmärtääkseen paremmin lähisuhdeväkivaltatapauksia ja käsitelläkseen niitä tehokkaasti.

Uhrin oikeuksia koskeva direktiivi takaa oikeudet kaikille

Uhrin oikeuksia koskeva direktiivi (2012/29/EU) takaa, että kaikilla on samat oikeudet rikosprosessissa kansalaisuudesta tai oleskeluoikeudesta riippumatta (myös laittomilla maassa olijoilla). Näitä oikeuksia ovat esimerkiksi oikeus tulkkaukseen, käännöksiin ja rikosten uhrien tukipalveluihin.

Sosiaalihuoltolaki takaa oikeudet sosiaalipalveluihin

Sosiaalihuoltolain mukaan jokaisella kunnassa asuvalla on oikeus saada kiireellisissä tapauksissa henkilökohtaisiin tarpeisiinsa perustuvia sosiaalipalveluja siten, että hänen oikeutensa välttämättömään hoitoon ja toimeentuloon ei vaarannu. Tarvittava hoito voi sisältää hätämajoituksen, ruoan, vaatteiden ja välttämättömien lääkkeiden turvaamisen. Päivystystä pidemmälle ulottuvat paperittomien terveydenhuoltopalvelut vaihtelevat kunnasta riippuen.

Lastensuojelulaki takaa lasten oikeudet

Lastensuojelulain mukaan kaikilla maassa asuvilla lastensuojelua tarvitsevilla lapsilla on oikeus palveluihin. Laittomasti maassa oleskelevilla on aina oikeus ainakin kiireelliseen terveydenhuoltoon.

Yhteenvetona voidaan todeta, että rikosten uhrien oikeudet turvallisuuteen, suojeluun ja tukeen ovat välttämättömiä heidän hyvinvointinsa ja traumaattisista kokemuksista toipumisen mahdollistamiseksi.


Lastensuojelutoimenpiteiden käynnistäminen, turvakodeista tiedottaminen, talousasioissa avustaminen, turvallisen asunnon varmistaminen, henkilötietojen suojaaminen sekä välittömän kriisiavun ja psykososiaalisen tuen tarjoaminen ovat olennaisia näiden oikeuksien puolustamisessa.


Lue lisää
Oikeus.fi: Jos joudut rikoksen uhriksi

Pikapoistuminen
Feedbackexternal link icon