Uhrin oikeudet sosiaalipalveluissa
Rikoksen uhreilla on erityisiä oikeuksia, joiden tarkoituksena on suojella heidän turvallisuuttaan ja hyvinvointiaan. Mikäli uhrin tai lasten turvallisuudelle on olemassa välitön tai mahdollinen riski on tärkeää, että sosiaalityöntekijä harkitsee poliisin mukaan ottamista.
Uhrille tulisi tarjota välitöntä kriisiapua ja psykososiaalista tukea hänen emotionaalisiin ja psyykkisiin tarpeisiinsa. Myös uhrin henkilötietojen ja yksityisyyden suojaaminen on tärkeää.
Sosiaalihuoltolain 11 pykälän mukaan kunnan ja hyvinvointialueen on järjestettävä lähisuhde- ja perheväkivallasta sekä muusta väkivallasta ja kaltoinkohtelusta aiheutuvaan tuen tarpeeseen palveluita.
Sosiaalihuoltolain 35 § sisältää säännökset yhteydenotosta sosiaalihuoltoon tuen tarpeen arvioimiseksi. Jos henkilön sosiaalihuollon tarpeen arvioidaan olevan ilmeinen, pykälässä mainittujen ammattilaisten on ohjattava henkilö hakemaan sosiaalipalveluja tai kokijan suostumuksella otettava yhteyttä kunnallisesta sosiaalihuollosta vastaavaan viranomaiseen tuen tarpeen arvioimiseksi.
Tietyissä tilanteissa, esimerkiksi vakava väkivalta, ilmoitus sosiaalihuollon tarpeesta salassapitosäännösten estämättä on tehtävä viipymättä. Pykälä koskee myös poliisia. Tilanteen arvioimisesta säädetään myös lastensuojelulaissa.
Lastensuojelutoimenpiteet tulee käynnistää, jos niitä ei ole jo tehty, jotta voidaan varmistaa tilanteesta kärsivien lasten hyvinvointi. Uhreille tulee tiedottaa saatavilla olevista turvakodeista ja tarvittaessa antaa ohjeita niihin hakeutumisessa. Uhrin suojelun ja hyvinvoinnin kannalta on ratkaisevan tärkeää varmistaa, että uhrilla on mahdollisuus asua turvassa. Lisäksi on tarjottava taloudellista tukea tarpeen mukaan.
Ihmisillä on oikeus saada riittävät sosiaalipalvelut asuinkuntansa hyvinvointialueelta. Hyvinvointialueet vastaavat myös 24 tunnin sosiaalipalveluista, jotka on järjestetty kiireellisen ja tarpeellisen avun varmistamiseksi ympäri vuorokauden. Kiireellisissä tapauksissa jokaisella hyvinvointialueella asuvalla on oikeus saada yksilöllisiin tarpeisiinsa perustuvia sosiaalipalveluita tavalla, joka ei vaaranna hänen oikeuttaan välttämättömään hoitoon ja toimeentuloon.
Viranomaiset ovat lain mukaan velvollisia tarjoamaan neuvoja asiakkailleen. Lapset ja vanhemmat tulee tehdä tietoisiksi heidän oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan. Jos asiakas kokee, että häntä on kohdeltu huonosti sosiaalihuollon toimesta tai lastensuojeluasiassa, he voivat viedä asian eteenpäin. Tätä tarkoitusta varten on olemassa oikeusturvakeinot. Niiden tarkoituksena on turvata sosiaali- ja lastensuojelupalvelujen asiakkaiden oikeudet ja varmistaa oikeuksien toteutuminen.
Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa Suomen sosiaalipolitiikasta ja valmistelee sosiaalilainsäädäntöä. Sosiaalihuolto kattaa sosiaaliturvan ja hyvinvoinnin edistämisen sekä sosiaalihuollon tehtävistä ja palveluista huolehtimisen yleisen ja erityislainsäädännön mukaisesti. Sosiaalihuollosta ja sosiaalipalveluista säädetään sosiaalilaissa ja sosiaalihuoltoa koskevissa erityislaeissa.
Näitä oikeuksia vaalimalla tavoitteena on vahvistaa uhreja ja tarjota heille tarvittava tuki ja resurssit, jotta he voivat navigoida olosuhteissaan ja aloittaa paranemis- ja toipumisprosessin.