Uhrin oikeudet poliisin kanssa

Poliisiviranomaisten tulisi asettaa uhrien turvallisuus ja hyvinvointi etusijalle heidän oikeuksiaan kunnioittaen. Poliisin kanssa asioitaessa uhreilla on useita oikeuksia, joiden tarkoituksena on suojella heidän turvallisuuttaan ja hyvinvointiaan. Kuten turvakotiin ohjaaminen, lastensuojelumenettelyjen aloittaminen, mahdollisuus tehdä rikosilmoitus, saada tietoa lähestymiskielloista, ja tehdä henkilökohtainen turvasuunnitelma sekä riskinarviointitietojen dokumentointi. Yhteistyö uhrien tukipalveluiden ja terveys- ja sosiaalipalveluiden kanssa ovat keskeisessä asemassa tarvittavan tuen tarjoamisessa.

Poliisi on velvollinen tekemään rikosilmoituksen perheväkivallasta

Suomen lain mukaan poliisilla on velvollisuus tehdä rikosilmoitus lähisuhteessa tapahtuneesta väkivallasta osana tehtäviään. Tämän tarkoituksena on puuttua väkivaltaan. Myös uhrilla on oikeus tehdä rikosilmoitus.

Poliisin tulee antaa tietoa uhreille lähestymiskielloista

Poliisi voi ohjata uhrin hakemaan lähestymiskieltoa tai väliaikaista lähestymiskieltoa, jonka tuomioistuin vahvistaa. On tärkeää ilmoittaa uhreille kaikista mahdollisista kosketuksista tekijään, kuten tutkinnan tai vankeudesta vapauttamisen aikana.

Moniammatillinen yhteistyö on ratkaisevan tärkeää

Jos poliisi tekee riskiarvioinnin, sen tuottama tieto tulee dokumentoida ja säilyttää luottamuksellisena. Yhteistyö asianomaisten järjestöjen ja muiden tahojen kanssa on ratkaisevan tärkeää, ja niiden osallistaminen riskinarviointiprosessiin olisi suotavaa. Uhrin suostumuksella poliisi voi ottaa yhteyttä uhrien tukipalveluihin lisäavun antamiseksi.


On tärkeää, että poliisi tiedottaa uhreille saatavilla olevista turvakodeista ja ohjaa tarvittaessa niihin. Mikäli uhrilla on fyysisiä vammoja, tulee hänet ohjata hakeutumaan lääkärin hoitoon ja dokumentoimaan vammat.

Lastensuojelutoimenpiteet

Poliisin tulee käynnistää lastensuojelutoimet, ellei niitä ole jo tehty, ja varmistaa asianosaisten lasten hyvinvointi. Uhrin olosuhteisiin sopivan turvasuunnitelman laatiminen on tärkeää hänen suojelunsa kannalta. Myös sosiaalipalveluita tulisi suositella uhrin tuen tarpeiden perusteella.

Apua ja tukea turvallisuuden varmistamiseksi

Uhreja tulee auttaa henkilötietojensa suojaamisessa ottaen huomioon digitaalisen vainoamisen riskit sekä varmistamaan digitaalisten laitteidensa turvallisuus. Suositeltava toimenpide on auttaa väkivallantekijää avun piiriin tulevan väkivallan torjumiseksi ja ehkäisemiseksi.

Pikapoistuminen
Feedbackexternal link icon