Uhrin oikeudet terveydenhuollossa

Uhrilla on oikeus tulla terveydenhuollon ammattilaisten tutkittaviksi luottamuksellisesti ja varmistaa, että hänen perheenjäsenensä tai puoliso ei ole paikalla tarkastuksen aikana. Lisäksi uhreilla on oikeus antaa tai evätä suostumus vierailijoille, jolloin he voivat säilyttää henkilökohtaisen tilansa ja päätöksensä prosessin aikana.


Heillä on myös oikeus saada välitöntä kriisiapua ja psykososiaalista tukea, joka voi edistää heidän toipumistaan ​​ja hyvinvointiaan. Tilanteissa, joissa uhrin tai lasten turvallisuudelle on olemassa välitön riski, uhrilla on oikeus ottaa yhteyttä poliisiin tarvittavan suojelun saamiseksi. Lastensuojelutoimenpiteet on aloitettava, jos lasten hyvinvointi on vaarassa.


Terveyspalvelut jaetaan perusterveydenhuoltoon ja erikoissairaanhoitoon


Suomen terveydenhuollon tavoitteena on ylläpitää ja parantaa ihmisten terveyttä, hyvinvointia, työkykyä, toimintakykyä ja sosiaaliturvaa sekä vähentää terveyseroja. Jokaisella on oikeus riittäviin terveys- ja sosiaalipalveluihin. Julkisen terveydenhuollon järjestämisestä vastaavat hyvinvointialueet, Helsingin kaupunki sekä Helsingin ja Uudenmaan yhteisviranomainen HUS-konserni.

Perusterveydenhuolto

Perusterveydenhuollolla tarkoitetaan hyvinvointipalueiden järjestämiä palveluita, joihin kuuluu väestön terveyden seuranta, terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen sekä sairauksien, erityisesti kansanterveystautien, ennaltaehkäisy, diagnosointi ja hoito. Perusterveydenhuollon palvelut tarjotaan terveyskeskuksissa.

Erikoissairaanhoito

Erikoissairaanhoidolla tarkoitetaan erikoisalojen tutkimuksia ja hoitoja. Suurin osa erikoissairaaloista järjestetään sairaaloissa. Potilaiden asema ja oikeudet sekä hoitoon pääsyn aikarajat määräytyvät laissa.

Pikapoistuminen
Feedbackexternal link icon