Väkivallan muodot

Lähisuhdeväkivalta on vakava ongelma, joka vaikuttaa yksilöihin, perheisiin ja yhteisöihin. Sillä voi olla pitkäkestoisia fyysisiä, emotionaalisia ja psyykkisiä vaikutuksia kokijalle. Lähisuhdeväkivallalla on myös laajempia yhteiskunnallisia vaikutuksia, kuten lisääntyneet terveydenhuoltokustannukset, menetetty tuottavuus ja lisääntynyt rikollisuus.

Väkivaltaisessa suhteessa on useita vaaran merkkejä

Pelkäät kumppaniasi, sinulla on tunne, että sinun täytyy olla varuillasi hänen seurassa, varot jatkuvasti, mitä sanot ja teet välttääksesi räjähdyksen.


Tällaiset merkit voivat viitata siihen, että suhteesi on epäterve ja väkivaltainen tai, että parisuhteessa on väkivallan vaara. Muita huolestuttavia merkkejä ovat mm. se, että kumppanisi vähättelee tai yrittää hallita sinua, tai koet itseinhoa, avuttomuutta ja epätoivoa.

On hyvä muistaa, että kaikissa suhteissa tulee silloin tällöin erimielisyyksiä ja riitoja, mutta niiden ei pitäisi koskaan saada sinua pelkäämään.

Ongelman nimeäminen auttaa löytämään apua

Väkivallalla on useita ilmenemismuotoja ja se voi olla taitavasti naamioitua. Siksi lähisuhdeväkivallan kokijalle voi syntyä väärinkäsityksiä siitä, mikä on hyväksyttävää käytöstä parisuhteessa.


Ilmiöiden nimeäminen auttaa tunnistamaan ongelman ja rohkaisee väkivaltaa kokeneita keskustelemaan ja raportoimaan kokemastaan, sekä hakemaan apua.

Väkivallan monet muodot


Väkivalta voi ilmetä monin tavoin. Se voi olla fyysistä, henkistä, seksuaalista, taloudellista tai digitaalista väkivaltaa. Se on vallan käyttöä ja valvontaa. Väkivaltaa voi esiintyä missä tahansa suhteessa sukupuolesta, etnisestä taustasta, sosiaalisesta asemasta tai koulutuksesta riippumatta.


Väkivallan tunnistaminen voi olla aluksi haastavaa. Väkivallan eri muodot voivat ilmetä suhteessa samanaikaisesti. Usein väkivalta ei ilmene puhtaasti yhdessä muodossa, vaan useiden väkivallan muotojen yhdistelmänä. Johdanto väkivallan eri muotoihin auttaa sinua ymmärtämään niitä paremmin.

Pikapoistuminen
Feedbackexternal link icon