Väkivallan dynamiikka

Lähisuhdeväkivalta luo lähi- ja parisuhteeseen dynamiikkaa, joka voi vaikeuttaa suhteesta irtautumista. Väkivaltaisessa lähisuhteessa elävät tietävät millaista on tasapainoilla uhkausten, väkivallantekojen ja pelon välillä.


Jännitteet ja väkivaltaiset purkaukset muuttavat suhdetta ja tapaa, jolla siinä olevat ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Väkivallan kokijat yrittävät vaikuttaa tähän dynamiikkaan. He kehittävät strategioita suojellakseen itseään ja estääkseen uusia väkivallanpurkauksia. Kokijat mukauttavat käyttäytymistään välttääkseen väkivaltaisia purkauksia, uhraavat omat tarpeensa ja tukahduttavat todelliset tunteensa.


Rakkaus ja toivo muutoksesta, mutta myös häpeä ja syyllisyyden tunne, väkivallasta aiheutuneet terveyshaitat tai pelko väkivallan kärjistymisestä pitävät monet kiinni lähi- ja parisuhteessa. Edellä mainitut asiat myös vaikeuttavat avun hakemista.


Ero vaatii rohkeutta ja tietoa siitä, miten edetä. Älä epäröi puhua tilanteestasi jonkun kanssa ja hakea apua. Et ole yksin.

Väkivaltaisen henkilön mieliala määrittää ilmapiirin

Väkivallan tekijän epävakaat tunteet ja purkaukset sanelevat suhteen ilmapiirin. Tekijän mielialaan virittynyt uhri mukauttaa käyttäytymistään estääkseen väkivaltaisuuksia tapahtumasta. Käyttäytymisen muutos voi tapahtua tietoisesti tai tiedostamatta. Pelko muuttaa suhteen dynamiikkaa, jolloin suhde ei ole tasapuolinen.


Väkivaltaa kokeva henkilö tulee varovaiseksi mielipiteidensä ja tarpeidensa ilmaisemisessa ja pyrkii usein miellyttämään väkivallan tekijää. Väkivallan tekijän hallitsemassa ympäristössä uhrilla tai muilla perheenjäsenillä ei ole tilaa ilmaista avoimesti aitoja tunteitaan.

Rakastumisesta eristäytymiseen

Mitä eristetympi henkilö on, sitä pienempi on mahdollisuus, että väkivalta tulee esiin ja sitä helpompi häntä on hallita.


Tekijä voi esimerkiksi ärsyyntyä uhrin ystävistä tai harrastuksista, jolloin uhri vähitellen hylkää heidät, järkeistäen sitä muilla syillä.

Väkivallattomiin hetkiin takertuminen

Suhteet rakentuvat unelmille ja myönteiselle ajatukselle tulevaisuudesta. Väkivallasta huolimatta kokija voi rakastaa kumppaniaan ja vaalia hetkiä, jolloin väkivaltaa ei ole, jolloin hänen on vaikea kuvitella vaihtoehtoista elämää.

Uhri pitää kiinni myös uskosta muutoksen mahdollisuuteen. Usko vahvistuu väkivallattomina jaksoina, jotka voivat väliaikaisesti muuttaa suhteen dynamiikkaa terveemmäksi.

Häpeä ja syyllisyys estävät salaisuuden paljastumisen

Väkivaltaa kokeva tai kokenut henkilö tuntee usein olevansa sitoutunut suhteeseen ja on haluton luopumaan siitä. Pelko siitä, kuinka ulkopuoliset näkevät tilanteen väkivallan salaisuuden paljastumisen jälkeen, lisää suhteessa pitäytymisen todennäköisyyttä.


Häpeä ja syyllisyys liittyvät tiiviisti väkivaltaan. On tavallista, että väkivaltaa käyttävät ihmiset syyttävät uhriaan väkivallasta ("Sinä provosoit minua") ja oikeuttavat omia tekojaan. Tämä johtaa usein siihen, että kokijat tuntevat häpeää ja syyllisyyttä pahoinpitelystä. He luulevat tehneensä jotain väärin ja saavansa siksi huonoa kohtelua.


Häpeän ja syyllisyyden tunne estää usein kokijaa kertomasta kokemastaan väkivallasta ulkopuolisille. Kertomista vaikeuttaa myös pelko siitä, ettei häntä uskota esimerkiksi siksi, että väkivallan tekijällä on hyvä maine.

Pikapoistuminen
Feedbackexternal link icon