Kuinka tunnistaa lähisuhdeväkivalta
Perheväkivallalla tai lähisuhdeväkivallalla tarkoitetaan väkivaltaista käyttäytymistä, jota henkilö hyödyntää saadakseen kontrollin toisesta lähisuhteessa. Väkivalta voi esiintyä eri muodoissa, joita ovat esimerkiksi fyysinen, seksuaalinen, henkinen väkivalta, taloudellinen hyväksikäyttö, kontrollointi ja psykologinen manipulaatio. Väkivalta ei aina ole fyysistä, mikä vaikeuttaa sen tunnistamista. Jos jokin tuntuu pahalta suhteessasi tai alat kyseenalaistaa omaa arvoasi, kannattaa pohtia tilannetta tarkemmin.
Merkkejä perheväkivallan ilmenemisestä
Oletetaan, että epäilet jonkun kokeneen lähisuhteessaan väkivaltaa. Silloin on tärkeää tarjota tukea, kuunnella tuomitsematta ja rohkaista hakemaan apua perheväkivaltaan erikoistuneilta ammattilaisilta tai auttavista puhelimista.
Perheväkivalta vaikuttaa vakavasti uhrin fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Perheväkivallan tunnistaminen ja siihen puuttuminen on olennaista, jotta voidaan varmistaa uhrin turvallisuus ja antaa hänelle tukea. Seuraavien merkkien tunnistaminen on ratkaisevan tärkeää:
Selittämättömät vammat, mustelmat tai säännölliset sairaalakäynnit. Uhri voi yrittää peittää väkivallan jälkiä mm. vaatteilla ja meikillä.
Jatkuva pelko, ahdistus, suru, alhainen itsetunto ja avuttomuuden tunne. Tämä voi ilmetä uhrin levottomuutena, säpsähtelynä ja ympärilleen vilkuiluna ikään kuin hänen pitäisi olla jatkuvasti varuillaan. Hän ei vaikuta olevan oma itsensä; saattaa tuntua siltä, että hän on menettänyt elämänilonsa. Toisaalta hän saattaa myös olla ylipirteä ja teeskennellä, että kaikki on hyvin.
Väkivallan käyttäjä saattaa eristää uhrin ystävistä, perheestä tai muista sosiaalisista kontakteista. Uhrilla on kyseenalaisia tekosyitä peruuttaa tapaamiset tai hän ei voi koskaan tavata.
Pahoinpitelijä hallitsee uhrin toimintaa, taloutta sekä jokapäiväistä elämää ja päätöksiä. Kokija ei osaa tai voi tehdä päätöksiä itse, vaan hänen on kysyttävä lupa kumppaniltaan.
Jatkuva kritiikki, loukkaukset, nöyryytykset ja uhkaukset uhrin alistamiseksi. Tämä voi tapahtua yksityisesti, mutta myös muiden ihmisten seurassa uhrin nöyryyttämiseksi. Sanallinen pahoinpitely voidaan naamioida vitseiksi. Uhri saattaa vähätellä itseään ja olla yliherkkä, jopa pelätä palautetta.
Seksuaaliset aktit ilman suostumusta, pakottaminen, sanallinen häirintä, ei-toivottu ja sopimaton kosketus tai pakotetut seksuaaliset kanssakäymiset.
Muutokset käyttäytymisessä:
Äkillinen vetäytyminen tai eristäytyminen.
Pelokkaat reaktiot tiettyihin ihmisiin tai paikkoihin.
Muutokset unirytmissä (unettomuus tai liiallinen nukkuminen).
Emotionaaliset muutokset:
Masennus tai mielialan vaihtelut.
Ahdistuneisuus, paniikkikohtaukset tai fobiat.
Huono itsetunto tai omanarvontunto.
Suhteessa ilmenevät ongelmat:
Vaikeus luottaa muihin.
Läheisyyden pelko tai fyysisen kontaktin välttäminen.
Vaikeus luoda tai ylläpitää suhteita.
Fyysiset merkit:
Selittämättömät vammat tai kipu.
Seksuaalinen käytös tai ikään sopimaton kielenkäyttö.
Syömishäiriöt tai itsensä vahingoittaminen.
Psykologiset oireet:
Takaumat, painajaiset tai posttraumaattiset stressioireet.
Muistihäiriöt tai keskittymisvaikeudet.
Muutoksia henkilökohtaisessa hygieniassa:
Liiallinen peseytyminen tai henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtimatta jättäminen.
Pahoinpitelijä voi hallita uhrin taloutta, rajoittaa taloudellisten resurssien saatavuutta tai estää uhrin työssä käymistä/opiskelua. Saattaa olla, että taloudellisen väkivallan kohteena olevalla henkilöllä ei ole koskaan rahaa, vaikka hän käy töissä tai hänellä ei ole mitään järkevää syytä siihen, ettei hänellä ole rahaa. Hän saattaa joutua pyytämään rahaa kumppaniltaan kuluihinsa.
Mikä on normaalia käytöstä - mikä ei ole ?
Terveessäkin parisuhteessa on toisinaan huonja päiviä, riitoja ja erimielisyyksiä. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että väkivalta ei ole koskaan hyväksyttävää. Riitoja voi syntyä, kun tunteet ovat pinnassa, mutta riita on eri asia kuin väkivalta.
Riidoissa molemmat osapuolet ilmaisevat mielipiteensä, kun taas väkivallassa yksi henkilö hyökkää toisen kimppuun. Jos pelkäät, joudut jatkuvasti mukauttamaan käyttäytymistäsi tai olemaan varuillasi välttääksesi kumppanisi provosoimista, suhteeseen saattaa liittyä väkivaltaa.
Muista, että terveessä suhteessa ei pitäisi olla pelkoa tai epäilystä omasta arvostasi. Väkivallalla ei ole sijaa oikeudenmukaisissa ja toista kunnioittavissa väittelyissä tai kiistoissa.