Todisteet

Todisteiden nopea kerääminen on ratkaisevan tärkeää väkivaltaa kokeville. Todisteet ovat tärkeitä perheväkivaltatapauksissa, joissa ei välttämättä ole silminnäkijöitä. On suositeltavaa uskoutua luotettavalle henkilölle tai ammattilaiselle. Yksi tärkeimmistä todisteista on lääkärintodistus vammoista.


Jos fyysistä väkivaltaa on tapahtunut äskettäin, lääkäriin tulee hakeutua mahdollisimman pian. Tämä on tärkeää terveydestäsi huolehtimiseksi.

Pyydä lääkärin neuvoja ja varmista johdonmukaisuus

On suositeltavaa kääntyä lääkärin puoleen riippumatta siitä, millaista väkivaltaa olet kokenut, vaikka vammat olisivat vähäisiä eivätkä vaadi lääkärinhoitoa. Myös henkisiä oireita voidaan käyttää todisteena. Lääkärissä käyminen on elintärkeää, koska aivotärähdys ja monet muut vammat voivat olla näkymättömiä. Lääkärintodistus vammoista vaatii läkärissä käynnin, sitä ei voi saada takautuvasti.

Keskustelut ammattilaisten kanssa ovat luottamuksellisia

Lääkärilläsi on vaitiolovelvollisuus. Lääkärit ja hoitajat eivät aina kysy vammoista, mutta todistusta varten sinun tulee kertoa lääkärillesi rehellisesti, kuka aiheutti vammat ja milloin. Heille kannattaa myös kertoa mielentilastasi, sillä mielenterveyteen liittyviä oireita voidaan käyttää todisteena. Huomaa, että seksuaalisen hyväksikäytön jälkiä voi usein todeta vain lääkäri.


On suositeltavaa käydä ammattilaisen luona keskustelemassa kaikista väkivaltakokemuksista. Erityisesti keskustelut terapeuttien kanssa ovat tärkeitä todisteina, sillä terapeutti voi antaa lausunnon. Lisäksi, jos väkivalta on aiheuttanut esimerkiksi työkyvyn alenemisen, tämän todistaminen lausunnolla toimii myöhemmin todisteena tuomioistuimessa.

Todisteiden kerääminen

Johdonmukaisuus on tärkeää; yksittäiset, hajanaiset todisteet eivät välttämättä auta oikeusprosessissa, mutta järjestelmällisesti kerätyt lääkärintodistukset, johdonmukaiset kuvaukset ystävien/sukulaisten/naapureiden todistamista tapahtumista, terapeutin ja lääkärin lausunnot, valokuvat, videot ja raportit mahdollisista silminnäkijöistä, viranomaisten raportit jne. luovat kokonaiskuvan, jonka pitäisi olla johdonmukainen, vaikka niitä kerätään pitkällä aikavälillä. Siksi todisteita kannattaa alkaa kerätä mahdollisimman pian, vaikka et olisi valmis viemään asiaa oikeuteen.

Lääkärintodistus toimii oikeudessa todisteena

Valitettavasti väkivaltaa esiintyy usein säännöllisesti, pitkän ajan kuluessa, jolloin kertyneiden lääkärintodistusten avulla voidaan todistaa pahoinpitelyjen jatkuvuus ja kesto. Vaikka et olisi valmis viemään asiaa oikeuteen, on suositeltavaa hankkia lääkärintodistus mahdollista myöhempää käyttöä varten.


Vaikka fyysistä vammaa koskevaa todistusta ei voi saada takautuvasti, todistuksen henkisestä vammasta voi saada terapeutilta tai psykiatrilta jälkikäteen. Usein mennään terapeutin luokse keskustelemaan tapahtumista vielä pitkänkin ajan kuluttua tapahtumista.

Lemmikkien huomioiminen

Mieti myös mahdollisten lemmikkisi hyvinvointia. Jos tekijä tekee väkivaltaa heille, eläinlääkärin todistus niiden vammoista voi toimia todisteena väkivallasta.

Lääkärissä käynti on välttämätöntä, olipa väkivallan muoto millainen tahansa. Myös henkiset oireet ovat todisteita. Vammojen, oireiden ja koetun väkivallan välinen yhteys voi olla hyvin vaikeaa osoittaa ilman lääkärin tutkimusta. Aivotärähdykset ja monet muut vammat voivat olla ulospäin näkymättömiä.


Muista, että fyysistä vammaa koskevaa todistusta ei voi saada takautuvasti. On aina suositeltavaa kääntyä oikeudellista apua tarjoavan tahon puoleen saadaksesi tarkemmat ohjeet tapauksestasi.

Pikapoistuminen
Feedbackexternal link icon