Oikeusavusta

Oikeudenkäynnin kustannuksista


Itse oikeudenkäynnistä ei aiheudu kuluja syyttäjän ajamassa asiassa. Kuluja saattaa joissain tapauksissa syntyä lähinnä oikeusavustajan kuluista. Oikeusavustaja voi olla tarpeen, jos sinulla on vahingonkorvausvaatimuksia. Erityisesti väkivaltarikoksissa avustajan kulut voidaan useimmiten kattaa valtion varoista joko kokonaan tai osittain tai oikeusturvavakuutuksesta.


Lue lisää:

Riku.fi: Oikeusavustajan kulujen kattaminen

Seksuaalirikos ja lähisuhdeväkivalta

Kun kyseessä on seksuaalirikos tai läheisen henkilön tekemä väkivalta (lievää pahoinpitelyä lukuun ottamatta) ja sinulla on vaatimuksia syyttäjän ajamassa asiassa, on mahdollista, että tuomioistuin määrää sinulle tuloistasi riippumatta oikeudellisen avustajan esitutkintaan ja oikeudenkäyntiin.


Tilanne katsotaan aina tapauskohtaisesti. Avustajan palkkio maksetaan näissä tilanteissa valtion varoista. Tällöin voit kääntyä kenen tahansa yksityisen asianajajan tai muun luvan saaneen lakimiehen puoleen. Hän hankkii avustajamääräyksen tuomioistuimelta. On hyvä huomioida, että avustajan määräämiseen voi vaikuttaa se, kuinka kauan rikosasian osapuolten suhde on kestänyt ja onko se edelleen voimassa.


Mikäli avustajamääräys valtion varoista seksuaalirikoksen tai lähisuhdeväkivallan uhrille ei ole mahdollista, voidaan hakea oikeusapua oikeusaputoimisosta. Oikeusavun saamiseen vaikuttavat tulot ja varallisuus. Yleensä sitä voivat saada pienituloiset. Tällöin oikeudellisen avustajan palkkio maksetaan, tuloista riippuen, joko osittain tai kokonaan valtion varoista.

Oikeusapua voi saada asian kaikissa vaiheissa

Oikeusapua voi saada asian kaikissa vaiheissa ja siihen kuuluu muun muassa neuvonta ja avustaminen oikeudenkäynnissä. Avustajaksi voi valita valtion oikeusaputoimistossa työskentelevän julkisen oikeusavustajan, yksityisen asianajajan tai muun luvan saaneen lakimiehen. Oikeusapua ei anneta, jos uhrilla on asian käsittelyn kattava oikeusturvavakuutus, jota on ensisijaisesti käytettävä. Tällöin voi käyttää avustajana ketä tahansa yksityistä asianajajaa tai muuta luvan saanutta lakimiestä.


Oikeusturvan edellytyksenä saattaa olla se, että uhrilla on vahingonkorvaus- tai rangaistusvaatimuksia rikosasiaan liittyen. Edellytyksenä voi olla myös se, että asia on riitainen, eli uhrilla on vastapuolen kanssa erilainen näkemys tapahtuneesta tai siihen liittyvistä vaatimuksista.

Oikeusturvavakuutus ei kata esitutkintaan liittyviä avustajan kuluja

Oikeusturvavakuutus ei kata esitutkintaan liittyviä avustajan kuluja. Vakuutuksissa on yleensä omavastuu, jonka uhri joutuu itse maksamaan, mikäli ei saa tulojensa ja varallisuutensa puolesta oikeusapua omavastuuosuuteen. Avustaja voi selvittää, voidaanko hänen palkkionsa korvata valtion varoista tai vakuutuksesta.

Oikeusaputoimistot

Voit varata ajan tai kysyä neuvoa paikallistoimistosta. Listauksen oikeusaputoimistoista löydät sivulta oikeus.fi.

Valmistaudu etukäteen oikeusapua hakiessasi

Huomioi nämä, kun otat yhteyttä oikeusapuun:

  • asumismuoto, omistajuus, mahdolliset sopimukset omistuksista
  • yhteiselämän lopettamispäätös, häätö jne.
  • tarve ja taloudelliset mahdollisuudet väliaikaiseen / uuteen asumismuotoon
  • todisteet, millaisen profiilin (erikoisosaaminen) juristin haluaisit ja mitä voi juristilta vaatia
  • kirjalliset muistiinpanot ja todisteet mahdollisista esim. poliisin tai sosiaalihuollon väliintuloista
  • tulot, taloudellinen tilanne ja mahdollisuus saada maksuton apu, valita saa myös yksityiseltä puolelta, jos oikeusavussa ei ole tarjota aikoja
  • oikeat rikosnimikkeet ja niihin liittyvä todistusaineisto
  • oikeat perusteet lähestymiskieltohakemukseen (väliaikainen, perusmuotoinen, laaja)
  • lapsen huolto-, tapaamis- ja elatussopimukset

Pikapoistuminen
Feedbackexternal link icon