Miten ja miksi hakea apua

Koska väkivalta on aina haitallista, on tärkeää hakea siihen apua. Väkivalta ei lopu itsestään; sen sijaan sillä on taipumus lisääntyä ja pahentua ajan myötä. Mitä pikemmin haet apua, sen parempi.

Ammattimainen apu voi auttaa irtautumaan väkivaltaisesta suhteesta tai tukea tekijää muuttamaan käyttäytymistään. On tärkeää muistaa, että väkivaltaisessa perheessä elävät lapset tarvitsevat ja ansaitsevat aina apua.


Vaikka väkivallan varjostama elämä on tuttu ja voi siksi tuntua jollain lailla turvallisemmalta, avun hakeminen ja tilanteesta keskusteleminen ulkopuolisten kanssa voi johtaa muutokseen ja parantaa elämänlaatua. Olemme koonneet tärkeiden tukipalveluiden yhteystietoja Yhteystietoja -sivulle.

Yhteystietojaexternal link icon

Tapoja joilla ammattilaiset voivat olla avuksi

Apu voi sisältää keskustelutukea tilanteen jäsentämiseksi, tunteiden ja ajatusten käsittelemiseksi sekä henkilökohtaisten tavoitteiden selkiyttämiseksi. Tukikeskustelujen avulla väkivaltaa kokenut voi käsitellä haastavia kokemuksiaan ja pohtia, mitä todella haluaa omalta elämältään.

Ammattilaisten antama tuki voi sisältää myös hyvin konkreettista apua, esimerkiksi taloudellisen tilanteen selkeyttämistä, asumisen vaihtoehtojen kartoittamista ja auttamista taloudellisten etujen hakemisessa.

Väkivaltatyötä tekevä ammattilainen osaa myös objektiivisesti arvioida, onko kotiympäristö turvallinen. Luonnollisesti tämä edellyttää, että väkivaltaa kokeva henkilö on täysin rehellinen ammattilaiselle.

Ammattilaiset voivat tarvittaessa auttaa väkivaltaa pakoon ohjaamalla turvakotiin tai muuhun turvalliseen paikkaan. He voivat myös auttaa tekijää muuttamaan käyttäytymistään. On tärkeää tiedostaa, että väkivaltaisessa kodissa elävät lapset ansaitsevat ja tarvitsevat apua. Lastensuojelu tarjoaa arvokasta apua perheen lasten turvallisen elämän varmistamisessa.

Avun pyytäminen voi olla pelottavaa

Jotkut väkivallan kokijoista pelkäävät perheensä leimautumista apua etsiessään. Tämä pelko liittyy usein häpeään ja syyllisyyteen siitä, että on elänyt väkivaltaisessa suhteessa. Tekijöiden saattaminen vastuuseen rikoksistaan on kuitenkin olennaista lähisuhdeväkivallan vähentämiseksi yhteiskunnassamme.

Tilanteesta kertominen ulkopuoliselle voi olla pelottavaa, ja ennakoimasi seuraukset voivat pelottaa. Saatat olla huolissasi tekijän suuttumisesta, mahdollisesta rikosprosessista tai lastensuojelun puuttumisesta perheesi elämään. Näistä peloista on hyvä keskustella ammattilaisen kanssa. Vaikka pelot ovat usein aiheettomia, ne ovat ymmärrettäviä. Ammattilaiselta saat lisätitetoa mahdollisuuksistasi, mikä usein rauhoittaa mieltä.

Sinun ei tarvitse pelätä tai tuntea syyllisyyttä tai häpeää. Ammattilaiset ovat taitavia auttamaan väkivaltaa kokeneita tai tekijöitä tarjoamalla tukea tuomitsematta. Saat tukea muutosmatkasi kaikissa vaiheissa, myös hankalilta tuntuvissa käytännön asioissa, joita kohtaat. Voit keskustella AinoAid™in kanssa, jos haluat jutella aiheesta, mutta tarvitset vielä aikaa ollaksesi valmis puhumaan ihmisen kanssa.

Kuinka ottaa apua vastaan?

Jotkut onnistuvat pääsemään yli vaikeista elämänkokemuksista ilman ammattiapua, mutta sinun ei pitäisi koskaan tuntea häpeää ammattiavun hakemisesta. Ammattilaiset ovat olemassa ehkäistäkseen lähisuhdeväkivaltaa, puuttuakseen siihen ja auttaakseen pääsemään yli sen aiheuttamista haitoista. Joskus väkivallan kokemukset voivat nousta pintaan vasta vuosia myöhemmin, eikä koskaan ole liian myöhäistä hakea apua.

Avun vastaanottaminen voi olla haastavaa. Väkivallan kokija saattaa ajatella, että hän ei ole avun arvoinen tai että hänen tilanteensa ei ole sittenkään niin vakava, tai ettei kukaan voi auttaa. Jokainen ihminen ansaitsee kuitenkin tukea; apua on saatavilla. Jos epäilet, että elämässäsi saattaa olla väkivaltaa, tilanne on hyvä selvittää. Avun tarpeen hyväksyminen vaatii avoimuutta ja joskus rohkeutta.

Entä, jos et saa tarvitsemaasi apua?

Valitettavasti on tilanteita, joissa et ehkä saa tarvitsemaasi apua. On

tärkeää muistaa, että ammattilaiset ovat ihmisiä ja voivat tehdä virheitä. Kaikki ammattilaiset eivät ole saaneet riittävää koulutusta lähisuhdeväkivallan käsittelyyn, mikä on usein syy avun epäonnistumiseen. Jokaisella on oikeus saada apua, joten jatka yrittämistä.

Voit myös puolustaa oikeuttasi saada apua puhuessasi ammattilaisen kanssa. Jos joku ammattilainen ei voi tai osaa auttaa, tiedustele, voiko hänen kollegansa tai joku muu ohjata sinut oikeanlaisen avun piiriin. Jos et ole vielä saanut apua poliisilta, sosiaaliviranomaiselta tai muilta viranomaisilta, he ovat saattaneet laiminlyödä velvollisuutensa.

Jos esimerkiksi poliisi ei ole tehnyt rikosilmoitusta pahoinpitelystä, sinulla on oikeus pyytää sitä. Vaihtoehtoisesti voit tehdä rikosilmoituksen itse ja se velvoittaa poliisin tutkimaan asiaa. Väkivaltatapauksissa sinulla on oikeus ottaa yhteyttä turvakotiin. Vaikka et olisi saanut apua muilta tahoilta, turvakodin henkilökunta voi auttaa selvittämään tilannettasi. Avun hakeminen voi tuntua ylivoimaiselta, mutta älä anna periksi. Et ole yksin.

Voit ottaa yhteyttä hyvinvointialueesi tai kaupunkisi sosiaalipalveluihin tehdäksesi ilmoituksen perheväkivallasta ja saadaksesi tukea. Pyri antamaan mahdollisimman konkreettinen ja avoin kuvaus tilanteestasi, jotta ammattilaiset ymmärtävät tilanteesi ja kykenevät arvioimaan avuntarpeesi paremmin. Sosiaalipalvelujen ammattilaiset arvioivat palvelujen tarpeen ja ohjaavat sinut sopivan avun piiriin.

Miten pääset alkuun?


Avun hakeminen alkaa siitä, että keskustelee asiasta esimerkiksi ystävän, perheenjäsenen tai ammattilaisen kanssa. Ystävän mukaan ottaminen ammattilaisen tapaamiseen voi joskus tuntua turvalliselta.

Anonyymi yhteydenotto ammattilaiseen antaa sinulle aluksi mahdollisuuden vain tarkastella tilannettasi ammattilaisen kanssa ja pohtia etenemistäsi rauhassa. Yhteystietoja ammattilaisten tarjoamiin palveluihin löydät Yhteystietoja -sivulta.

Pikapoistuminen
Feedbackexternal link icon