Rikosuripäivystys ja Oikeusaputoimistot

Ymmärrämme, että rikos ja oikeudelliset asiat voivat olla monimutkaisia ja pelottavia, mutta sinun ei tarvitse kohdata niitä yksin. Tältä sivulta löydät rikosuhripäivystystä ja oikeusapua tarjoavien organisaatioiden ja ammattilaisten yhteystiedot. He ovat valmiita auttamaan sinua.

Rikosuhripäivystys RIKU

Rikosuhripäivystyksen (RIKU) toiminnan tavoitteena on parantaa rikosten uhrien, heidän läheistensä ja todistajien asemaa rikosasioissa muun muassa tuottamalla maksuttomia matalan kynnyksen tuki- ja ohjauspalveluita. Se tarjoaa rikosten uhreille monenlaista tukea, mm. tukihenkilön ja mahdollisuuden keskustella jonkun kanssa, joka ymmärtää, mitä rikoksen uhriksi joutuminen tarkoittaa. Voit soittaa neuvontapuhelimeen nimettömänä. RIKU:n palvelut ovat maksuttomia.


RIKU tukipuhelin (maksuton)

116 006

Maanantai - perjantai 9 - 20 (suomeksi)
Maanantai - perjantai 12 - 14 (ruotsiksi)


RIKU tukichat

Maanantai-perjantai 9 - 15
Maanantai-iltaisin klo 17 - 19


RIKU Juristin puhelinneuvonta (maksuton)

0800 161 177

Maanantai - torstai 17 - 19


RIKU:n palvelutexternal link icon

Oikeusaputoimistot

Oi­keus­a­vun an­ta­mis­ta var­ten val­tiol­la on oi­keus­a­pu­toi­mis­to­ja. Niis­sä oi­keus­a­pua tar­joa­vat jul­ki­set oi­keus­a­vus­ta­jat. Oikeusaputoimistojen lakimiehet antavat oikeudellista puhelinneuvontaa siihen soveltuvissa asioissa. Puhelinneuvontaa varten varataan aika Oikeusaputoimistosta. Oi­keu­den­käyn­ti­asiois­sa oi­keus­a­pua tar­joa­vat jul­kis­ten oi­keus­a­vus­ta­jien li­säk­si myös asia­na­ja­jat ja lu­van saa­neet oi­keu­den­käyn­tia­vus­ta­jat. Muis­sa asiois­sa oi­keus­a­pua tar­joa­vat läh­tö­koh­tai­ses­ti jul­ki­set oi­keus­a­vus­ta­jat.


Voit hakea oikeusapua mistä tahansa oikeusaputoimistosta asuinpaikastasi riippumatta. Lähimmän toimiston palvelujen käyttäminen on käytännöllisin valinta. Toimisto päättää oikeusapuhakemuksessa antamiesi tietojen perusteella, myönnetäänkö sinulle oikeusapua. Ri­ko­soi­keu­den­käyn­nis­sä tur­va­taan vas­taa­jal­le tie­tyis­sä ti­lan­teis­sa hä­nen ta­lou­del­li­ses­ta ase­mas­taan riip­pu­mat­ta puo­lus­ta­ja val­tion va­roin.


Va­ka­vien vä­ki­val­ta­ri­kos­ten ja sek­su­aa­li­ri­kos­ten uhri voi tu­lois­taan riip­pu­mat­ta saa­da val­tion va­roin kus­tan­net­ta­van oi­keu­den­käyn­tia­vus­ta­jan.


Voit ottaa yhteyttä oikeusaputoimistoon puhelimitse, sähköpostitse tai käymällä toimistossa. Voit varata ajan tai kysyä neuvoa paikallistoimistosta ma-pe 8-16.15. Yhteystiedot löydät täältä: Luettelo oikeusaputoimistoista.


Oikeusapu chat

Oikeusavun nettisivujen valtakunnallisesta chat-palvelusta, saat yleisiä neuvoja ja ohjeita.
Maanantai - perjantai 10 - 12 (suomeksi)
Keskiviikkoisin 10 - 12 (englanniksi)
Perjantaisin 10 - 12 (ruotsiksi)


Oikeusapuexternal link icon

Pikapoistuminen
Feedbackexternal link icon