Turvaan lähteminen

Väkivaltaa ei pidä hyväksyä, eikä se saa kuulua mihinkään suhteeseen. Väkivallalla on vakavia seurauksia, kuten mielenterveyden häiriöt, fyysiset vammat ja jopa kuolema. Myös henkisellä väkivallalla voi olla vakavia seurauksia.


On tärkeää muistaa, että sinulla on aina oikeus suojella itseäsi kaikenlaiselta väkivallalta. Sinulla on oikeus saada myös tukea. Turvallisuutesi varmistaminen on tärkeää oman hyvinvointisi ja myös perheenjäsentesi terveyden ja hyvinvoinnin kannalta.


Koskaan ei ole liian aikaista hakea apua ja turvaa. Jos odotat, otat riskin tilanteen eskaloitumisesta vakavaksi väkivallaksi. Älä epäröi hakea apua, vaikka tekisit sen "varmuuden vuoksi".

Millaisessa tilanteessa olisi tärkeää harkita turvaan lähtemistä?

Jos joudut väkivaltaiseen tilanteeseen lähisuhteessa, poistu paikalta heti kun se on mahdollista ja hae apua. Tärkeintä on priorisoida turvallisuutesi - muut asiat voidaan käsitellä myöhemmin, tarvittaessa ammattilaisen avustuksella. On tärkeää lähteä ennen kuin tilanne toistuu, vaikka väkivallan ennustaminen ei aina olekaan mahdollista.


Jos olet epävarma, kannattaako turvaa hakea, on aina parempi olla ylivarovainen ja priorisoida oma ja mahdollisten lastesi hyvinvointi. Väkivallalla uhkailukin on pätevä syy hakea apua.

Olenko oikeutettu hakemaan apua?

Kaikenlainen väkivalta, ei vain fyysinen, on hyvä syy hakea apua. Jos olet huolissasi omasta ja lastesi turvallisuudesta, tunnet olosi kontrolloiduksi tai uhatuksi tai pelkäät kotona, sinulla on oikeus hakea apua.


Parisuhteessa, jossa on lähisuhdeväkivaltaa, on usein merkkejä, jotka viittaavat ilmapiirin kiristymiseen. Viimeistään silloin on etsittävä turvaa. Voit tukeutua läheisiisi tai hakeutua turvakotiin.

Miten valmistautua?

On suositeltavaa tehdä turvasuunnitelma ja pakosuunnitelma etukäteen sekä pakata turvakassi, johon keräät välttämättömät tavarat, kuten rahat, tärkeät asiakirjat, lompakon, passin, vaihtovaatteet, hygieniatuotteet, puhelimen ja tärkeät lelut lapsellesi tai lapsillesi.

Kun lähdet, harkitse joko puhelimen sammuttamista tai sen asettamista äänettömäksi mahdollisen manipuloinnin välttämiseksi. Muista lisäksi poistaa aktiiviset sijaintipalvelut käytöstä älylaitteissasi, jotta sinua ei voida paikantaa.


Jos sinulla on lapsia ja lähdet heidän kanssaan kotoa turvaan, on tärkeää tiedottaa siitä jälkikäteen toiselle vanhemmalle tai huoltajalle. On kuitenkin suositeltavaa olla paljastamatta tarkkaa sijaintianne. Sen sijaan voit ilmoittaa, että sinä ja lapset olette turvassa. Lähdöstä ei kannata kertoa etukäteen.

Pikapoistuminen
Feedbackexternal link icon