Hyödyllistä tietoa

Olemme kehittäneet AinoAid™ palvelun vahingoittavan käytöksen tunnistamiseen, sekä opastastamaan ja ohjaamaan sinua avun hakemisessa. AinoAid™ tarjoaa sinulle hyödyllistä tietoa ymmärtääksesi tilannettasi paremmin. He, jotka ovat kyenneet selviytymään haasteista, rohkaisevat sinua ottamaan yhteyttä ammattilaisiin ja arvioimaan tilannettasi. On tärkeää pyytää apua ja kertoa väkivallasta, siinä roolisi on tärkeä. Näin ongelmaa voidaan ryhtyä ratkaisemaan ja jopa estää sitä toistumasta tulevaisuudessa.

Viestejä selviytyneiltä

Lähisuhdeväkiallasta selviytyneiltä olemme oppineet, kuinka tärkeää on kuulla ja lukea selviytymistarinoita. Olemme koonneet Medium blogiimme selviytyjien tarinoita sinulle vertaistueksi. Myös TakeAction podcastistamme löytyy selviytyneiden kokemuksia.

Ymmärsin, että oli aika lähteä suhteesta, kun en enää tunnistanut peilikuvaani — Väkivallasta selviytynyt Sofia

"Ensimmäistä kertaa aloin miettiä asiaa, kun luin lehtiartikkelia aiheesta. Siinä oli esimerkkejä henkisestä väkivallasta, esimerkiksi raivostumisesta täysin yllättäen. Artikkeli vastasi moniin kysymyksiini, lähinnä siihen, oliko riitelymme normaalia “riitelyä”. En tunnistanut tilannettani heti. Kaikki tapahtui vähitellen. Aluksi väkivalta oli henkistä — tosin silloinkin pohdin usein, että kuuluiko sellainen parisuhteeseen. Havahduin tilanteeseeni kunnolla, kun väkivallasta tuli fyysistä." Lue lisää: Medium blog


Minun kohdallani väkivalta alkoi henkisellä tavalla: rajoittamalla, hallitsemalla, arvostelemalla, syyttämällä, uhkailemalla” — väkivallasta selviytynyt Kati

"Tunnistin tilanteen jo varhain, mutta en halunnut huomioida varoitusmerkkejä. Väkivalta parisuhteessa kasvaa hitaasti ja sen kierre pahenee pikkuhiljaa. Aluksi uhri ei edes ymmärrä suhteen muuttuvan yhä väkivaltaisemmaksi. Minun kohdallani väkivalta alkoi henkisellä tavalla: rajoittamalla, hallitsemalla, arvostelemalla, syyttämällä, uhkailemalla, ja niin edelleen. Väkivallan uhri niin sanotusti tottuu tilanteeseen, jolloin varoitusmerkkien ignooraaminen käy helposti. Tyypillisesti väkivalta tapahtuu rakenteellisesti, eli sykleissä." Lue lisää: Medium blogi

Miksi meidän pitäisi välittää?

Lähisuhdeväkivalta on ollut piilotettuna perheiden julkisivun taakse sukupolvien ajan. Se on ollut stigma tai tabu, josta ei ole puhuttu. Meidän tulee välittää perheväkivallasta, koska se on perustavanlaatuinen ihmisoikeusloukkaus, joka vahingoittaa yksilöitä ja yhteisöjä ja vaatii kollektiivisia toimia sen ehkäisemiseksi ja käsittelemiseksi. Yksittäiset tarinat voivat vaihdella luonteeltaan, mutta sen ymmärtäminen, ettet ole yksin, voi rohkaista sinua oppimaan lisää tilanteestasi.

Kasvavat luvut osoittavat sekä positiivisia että negatiivisia tilastoja. Tietoisuuskampanjointi on lisännyt raportoitujen tapausten määrää. Samaan aikaan tapausten määrä näyttää kasvavan.

Inhimillinen kärsimys ja taloudelliset menetykset

Tilastot perheväkivallan aiheuttamien inhimillisten kärsimysten esiintyvyydestä vaihtelevat noin 44 prosenttiin naisista kattaen

  • yhden neljästä naisesta
  • yhden kuudesta miehestä,

jotka joutuvat lähisuhdeväkivallan uhriksi elämänsä aikana.


Ongelman laajuuden, inhimillisen kärsimyksen sekä taloudellisten menetysten vuoksi, yhteiskunta ja julkinen sektori useissa maissa on alkanut puuttua asiaan.


Lähisuhdeväkivalta ei kosketa vain naisia mutta naisiin kohdistuva väkivalta on iso osa tätä ongelmaa. Pelkästään sukupuoleen perustuvan väkivallan vuosittaisten yhteiskunnalle lankeavien kustannusten Euroopassa arvioidaan olevan noin 290 miljardia euroa. Lue lisää: European Council (2023)

Lähisuhdeväkivalta ei syrji, se voi tapahtua kenelle tahansa

Perheväkivalta ei erottele ihmisiä, vaan voi tapahtua kenelle tahansa. Väkivaltaa tapahtuu heteroseksuaalisissa suhteissa ja samaa sukupuolta olevien parisuhteissa. Sitä esiintyy kaikilla ikäryhmillä, etnisillä taustoilla ja taloudellisilla tasoilla. Ja vaikka naiset joutuvat useammin uhriksi, myös miehet kokevat lähisuhteissaan väkivaltaa.

Hyödyllisiä termejä ja määritelmiä


On tärkeää muistaa, että lähisuhdeväkivaltaa voi esiintyä erilaisissa ihmissuhteissa, kuten parisuhteessa, avioliitossa, avoliitossa, seurustelusuhteessa tai perheenjäsenten välillä. Jos epäilet perheväkivaltaa tai koet jotain merkkejä, pyydä apua luotettavalta ystävältä, läheiseltä tai ammattilaiselta.

Uhri

Henkilö, joka on kokenut tai kokee edelleen väkivaltaa. Voidaan käyttää mm. juridisena terminä kuvaamaan henkilöä, joka on joutunut kokemaan epäoikeudenmukaisia asioita sekä siitä seuraavaa toipujan roolia.

Kokija

Henkilö, joka on kokenut tai kokee edelleen väkivaltaa. Toisin kuin uhri, kokenut voidaan nähdä enemmän aktiivisena subjektina kuin toiminnan kohteena.

Tekijä

Henkilö, joka käyttää väkivaltaa tai on käyttänyt väkivaltaa jotakuta kohtaan. Nämä väkivallan teot ovat tyypillisesti laittomia ja vahingoittavia.

Väkivaltainen

Henkilö, joka käyttää väkivaltaa tai on käyttänyt väkivaltaa jotakuta kohtaan. Nämä väkivallan teot ovat tyypillisesti laittomia ja vahingoittavia. Termi viitaa myös toistuvaan väkivaltaiseen käyttäytymiseen. Väkivalta voi olla henkistä, fyysistä, taloudellista, seksuaalista, digitaalista väkivaltaa tai vainoamista. Käytöksessä on mm. kontrollointia, manipulointia, vallan käyttöä ja nöyryyttämistä toista kohtaan. On erittäin tärkeää tunnistaa väkivaltainen käytös sitä kokevien hyvinvoinnin ja turvallisuuden palauttamiseksi.

Selviytyjä

Henkilö, joka on kokenut väkivaltaa ja selvinnyt siitä. Se voi olla oma kokemus itsestään tai se, miten muut näkevät henkilön.

Psyykkinen trauma

Henkinen trauma, psykologinen trauma ja emotionaalinen/psyykkinen vamma, jonka aiheuttavat vakavat ahdistavat tapahtumat, jotka ovat normaalin ihmisen odotettavissa olevien elämänkokemusten ulkopuolella. Psyykkisen trauman syntyyn liittyy usein voimakasta pelkoa tai hengenvaaraa.

Traumaattinen

Emotionaalisen reaktion aiheuttava järkyttävä tapahtuma, kuten onnettomuus, raiskaus, rikos tai luonnon katastrofi. Koetaan usein ylivoimaisena asiana, joka vahingoittaa yksilön tavallisia selviytymismekanismeja sekä voi jättää pitkäkestoisen trauman.

Perheväkivalta / lähisuhdeväkivalta

Väkivalta, joka tapahtuu perheen sisällä, perheenjäsenten tai entisten perheenjäsenten välillä. Väkivalta voi olla henkistä, fyysistä, taloudellista, digitaalista, seksuaalista väkivaltaa, vainoa, pakottavaa kontrollointia tai uhkailua. Väkivalta luo pelkoa ja vahingoittaa vakavasti kaikkia perheenjäseniä.

Parisuhdeväkivalta

Väkivalta, joka tapahtuu parisuhteessa, entisessä parisuhteessa, avio- tai avoliitossa, romanttisessa- tai seurustelusuhtessa. Väkivalta voi olla henkistä, fyysistä, taloudellista, digitaalista, seksuaalista väkivaltaa, vainoa, pakottavaa kontrollointia tai uhkailua. Väkivalta luo pelkoa ja vahingoittaa vakavasti uhria sekä tämän läheisiä.

Sukupuoleen perustuva väkivalta

Väkivalta, joka kohdistuu yksilöön tämän sukupuolen perusteella usein johtuen epätasa-arvoisesta dynamiikasta. Väkivalta voi olla henkistä, fyysistä, taloudellista, digitaalista, seksuaalista väkivaltaa, vainoa, pakottavaa kontrollointia tai uhkailua. Väkivalta luo pelkoa ja vahingoittaa vakavasti uhria sekä tämän läheisiä.

Oikeusapu / oikeudellinen neuvonta

Oikeusapu tarkoittaa apua, joka sisältää oikeudellista neuvontaa, avustamista ja edustamista oikeudellisissa asioissa. Valtio tarjoaa oikeusapua henkilöille, joilla ei ole riittävästi varoja maksaa oikeudellisia palveluita. Tämä järjestelmä pyrkii takaamaan, että oikeusjärjestelmä on kaikkien saatavilla, riippumatta taloudellisesta tilanteesta.

Oikeudellinen neuvonta on oikeusavun muoto, johon kaikilla on oikeus. Vähäinen oikeudellinen neuvonta tarkoittaa maksutonta neuvontaa esimerkiksi puhelimitse tai sähköpostitse. Siitä ei peritä omavastuuta eikä oikeusapumaksua. Jos neuvonta vaatii käynnin oikeusaputoimistossa, se ei lähtökohtaisesti ole enää vähäistä.


Lue lisää: Lakisanakirja

LASU

LASU on lyhenne sanasta lastensuojeluilmoitus. Lastensuojeluilmoituksella lastensuojelun sosiaalityöntekijä saa tiedon lapsesta, joka mahdollisesti tarvitsee apua.

Uskalla puhua


AinoAid™in keskustelut ja tarjolla oleva tieto on kehitetty yhdessä ammattilaisten ja lähisuhdeväkivallasta selviytyneiden kanssa. Useimmat väkivaltaa kokeneet ovat pitäneet hyödyllisenä puhua luotettujen ammattilaisten kanssa, jotka on koulutettu keskittymään asiakkaiden kokemuksiin ottamatta henkilökohtaisesti kantaa tilanteeseen. Auttavia tahoja löydät Yhteystietoja -sivulta.


Avautuminen chatbotille ja tiedon kartuttaminen tietopankin avulla voi auttaa sinua alkuun ja löytämään ratkaisuja väkivaltaisesta suhteesta irtaantumiseksi. Luotamme siihen, että löydät erilaisia lähestymistapoja, joita voit käyttää henkilökohtaisessa tilanteessasi.


Kannustamme sinua ottamaan ensimmäiset askeleet tutustumalla resursseihin ja keräämällä rohkeutta puhuaksesi jonkun kanssa, johon voit luottaa, ja sitten toimimaan. Kenenkään ei tarvitse kärsiä vahingoittavasta käytöksestä.

Pikapoistuminen
Feedbackexternal link icon