Väkivallan kierre

Lähisuhdeväkivallan kierre tai sykli viittaa toistuvaan väkivaltaiseen käyttäytymismalliin läheisissä ihmissuhteissa - ensin jännite vähitellen kasvaa, sitten seuraa väkivaltainen tapahtuma ja lopulta sovinto ja rauhoittumisen jakso.

Väkivaltaa esiintyy harvoin vain kerran. Väkivallalla on pikemminkin taipumus toistua ja pahentua ajan myötä. Parisuhteen alussa ei useinkaan esiinny fyysistä väkivaltaa, ja väkivaltaa ylipäätään esiintyy harvemmin; sen sijaan saattaa syntyä emotionaalisesti ja psyykkisesti stressaavia tilanteita, jotka johtavat jännitteeseen ja epämukavuuteen suhteessa.

Parisuhteen edetessä väkivallan vakavuus ja esiintymistiheys lisääntyvät, mukaan saattaa tulla ehkä uusia väkivallan muotoja ja näistä muodostuu kaava. Tämä kaava tunnetaan väkivallan syklinä. Väkivallasta ei ehkä koskaan tule fyysistä, mutta sykli on tunnistettavissa suhteessa.

Lähisuhdeväkivalta on käyttäytymismalli, jossa väkivallan tekijä yrittää saada ja ylläpitää kontrollia toiseen vahingoittaakseen, pelotellakseen, manipuloidakseen tai käyttääkseen hyväkseen tätä fyysisesti, emotionaalisesti tai seksuaalisesti ja saada itsensä tuntemaan paremmuutta.

Lähisuhdeväkivalta ei ole sama asia kuin riita kahden osapuolen välillä, jotka yrittävät ratkaista mielipide-eroja tai ristiriitoja tai neuvotella päätöksistä.

1. Kaikki on hyvin ja tasapainoista.

Parisuhteessa kaikki on hyvin. On tunne siitä, että on rakastettu.

2. Arkielämän tilanne muuttuu ja jännitteitä ilmaantuu.

Toisen kumppanin on kiinnitettävä huomiota siihen, mitä hän tekee tai sanoo, jotta toinen ei hermostu tai suutu. Kokija yrittää suojella itseään ja pitää tilanteen hallinnassa. Tunnelma on kuitenkin kiristynyt.

Kokijalla on käytössään erilaisia välttämis- tai sopeutumisstrategioita, mutta ne eivät estä myöhempää väkivallan puhkeamista.

3. Henkinen tai fyysinen räjähdys tapahtuu.

On korostettava, että räjähdys ei vaadi molempia suhteen osapuolia; yksi riittää. Väkivallan käyttäjän tavoitteena on satuttaa, saada valtaa toiseen ja kompensoida voimattomuuden tunteita.


Väkivallasta selviytyneet kuvailevat hyökkäystä usein hallinnan menettämiseksi, koska heillä ei ollut tilanteessa vaikutusta siihen, mitä tapahtui ja milloin.

4. Syyllisyyden kumoaminen, selittelyt ja vähättely.

Monet väkivaltaa käyttävät vähättelevät käyttäytymistään. Heidän mielestään väkivalta on jotain, mikä vain tapahtuu, ikään kuin heistä riippumatta. He voivat myös esittää perusteluja ja syitä käytökselleen (esim. alkoholinkäyttö, stressi) sen sijaan, että ottaisivat siitä vastuuta.


Monet tekijät syyttävät uhria väkivaltaisuudestaan ("Sinä provosoit minut"). Usein väkivaltaa kokeneet uskovat sen olleen heidän syytään ja häpeävät kokemaansa. He voivat myös itse osallistua vähättelyyn.

Jotkut tekijät ovat järkyttyneitä teoistaan, mutta yrittävät silti vähätellä ja oikeuttaa rikosta itselleen ja väkivallan kohteeksi joutuneelle. Väkivaltaa kokeneet eivät ole koskaan syyllisiä - väkivallantekijät ovat vastuussa väkivaltaisesta käytöksestään.

5. Anteeksipyynnöt ja lupaukset.

Väkivaltaa käyttänyt kumppani pyytää anteeksi ja lupaa muuttua. Tekijä saattaa myös tässä vaiheessa käyttää väkivaltaa sanomalla, että hän ei voi elää ilman kumppaniaan ja voi vahingoittaa itseään tai muita, ellei uhri rauhoitu, palaa takaisin ja anna anteeksi. Kaikki väkivaltaa käyttävät henkilöt eivät pyydä lainkaan anteeksi.

6. Tulee jälleen rauhallista.

Uhri toivoo kaiken muuttuvan ja niin kutsuttu kuherruskuukausi alkaa. Tulee taas rauhallista. Uhri saattaa tuntea hallitsevansa tilannetta ja omaavansa päätöksentekovallan. Tekijä voi esimerkiksi ostaa lahjoja ja tunnustaa rakkauttaan hyvitelläkseen tilannetta.

7. Kuherruskuukauden vaihe.

Kaikki on taas hyvin. Seksi voi olla erittäin intohimoista ja koukuttavaa tässä vaiheessa.

Sykli kuitenkin toistuu alkaen jälleen alusta. Ajan myötä syklin vaiheet 5–7 voivat jäädä kokonaan pois tai muuttua lyhyemmiksi. Silloin kokija alkaa elää jatkuvassa väkivallan pelossa. Joillekin jo ensimmäinen räjähdys aiheuttaa eron suhteesta.

Väkivallan sykli usein jatkuu, ellei tehokkaita toimenpiteitä tehdä kaavan rikkomiseksi. Lähisuhdeväkivallan kierteen ymmärtäminen on ratkaisevan tärkeää, jotta kokijoita voidaan tukea ja voimaannuttaa, ja tehokkaita puuttumisstrategioita kehittää.

Ota ensimmäinen askel jakamalla kokemuksesi jollekin luotettavalle


Väkivallasta kertominen ystävälle, sukulaiselle tai ammattilaiselle yleensä auttaa. Väkivallan syklin kuvaus on kehitetty kokijoiden kertoman pohjalta, joten jos lukemasi tuntuu tutulta, et ole yksin.

On normaalia, että parisuhteessa, jossa on väkivaltaa, on myös rakkauden vaiheita. On kuitenkin hyvä muistaa, että väkivaltaiset vaiheet eivät koskaan kuulu terveeseen suhteeseen.

Kun kumppanisi on käyttänyt väkivaltaa, nuo rakkauden vaiheet saattavat tuntua erittäin hyvältä, mutta se ei oikeuta väkivaltaa. Jos väkivallan kierre muistuttaa oman parisuhteesi dynamiikkaa, älä epäröi ottaa yhteyttä tukipalveluihin esimerkiksi Nollalinjaan tai RIKUun. Lisää auttavia tahoja löydät Yhteystietoja -sivulta.

Hae apua myös tekijälle


Voi hyvinkin olla, että tekijällä ei ole työkaluja ja rohkeutta hakea apua. Väkivaltaa voidaan kuitenkin ehkäistä vain hakemalla apua. Väkivaltaa käyttävän henkilön tulee tunnistaa käyttäytyminensä haitalliseksi, ymmärtää sen seuraukset ja kantaa siitä vastuu. Ymmärryksen lisääntyminen ja halu muuttua voivat johtaa väkivaltaisen käytöksen lopettamiseen.

Pikapoistuminen
Feedbackexternal link icon