Väkivallan vaikutukset

Väkivallalla on aina vaikutuksia kaikkiin osapuoliin. Väkivaltaa kokenut henkilö ja perheen lapset kärsivät erityisesti väkivallan vaikutuksista, mutta myös väkivallan tekijä kärsii seurauksista. Lisäksi ystävät, sukulaiset ja työyhteisö kokevat välillisesti väkivallan vaikutuksia. Väkivalta vaikuttaa itsetuntoon, minäkuvaan, identiteettiin, sosiaaliseen piiriin ja yleiseen terveyteen.

Henkiset vaikutukset

Väkivaltakokemukset muokkaavat ajatuksia maailmasta, ihmisistä ja omasta potentiaalista vaikuttaen merkittävästi kokijan henkiseen hyvinvointiin. Selviytymistaidot heikkenevät, sosiaaliset piirit kutistuvat, väkivalta voi vaikuttaa työssäkäyntiin ja taloudelliseen tilanteeseen ja vanhemmuudesta tulee haastavaa.


Väkivallan uhri alkaa vähitellen tuntea itsensä arvottomaksi ja sisäistää kuulemansa loukkaavat sanat. Hän kokee voimakasta syyllisyyttä ja häpeää uskoen olevansa osittain vastuussa suhteessa tapahtuvasta väkivallasta.

Monet uhrit alkavat säädellä omaa toimintaansa. Ehkäistäkseen väkivaltaa he voivat katkaista yhteyden ystäviin, perheeseen ja sukulaisiin eristäytymällä ollakseen saatavilla yksinomaan väkivallantekijää varten. Pinnalliset yhteydet ystäviin voidaan säilyttää, mutta keskustelua väkivallasta vältetään, mikä johtaa valtavaan yksinäisyyden kokemukseen.

Fyysiset vaikutukset

Jatkuva altistuminen henkiselle väkivallalle voi johtaa masennukseen, ahdistuneisuushäiriöön, paniikkihäiriöön tai pakko-oireiseen häiriöön. Nämä ovat reaktioita ylivoimaiseen elämäntilanteeseen. Traumaattiset kokemukset liittyvät myös somaattisiin terveysongelmiin. Autoimmuunisairauksia voi kehittyä henkilöille, jotka ovat kokeneet väkivaltaa.


Väkivalta aiheuttaa myös fyysisiä vammoja, jotka vaihtelevat lievistä haavoista ja mustelmista murtumiin. On kuitenkin tärkeää muistaa, että väkivalta voi aiheuttaa vakavia vahinkoja, mukaan lukien hengenvaaralliset vammat tai kuolema.

Työhyvinvointi

Väkivallan kokeminen lähisuhteissa vaikuttaa väistämättä työhyvinvointiin ja työssä jaksamiseen. Henkilö on stressaantunut ja voi kamppailla keskittymisen kanssa. Paradoksaalista kyllä, jotkut uhrit saavat lohtua työstä, koska se tarjoaa hengähdystauon väkivallasta työaikana.

Esteet lähtemiselle

Pelko ja alistuminen saavat uhrin uskomaan olevansa arvoton ja kykenemätön elämään ilman tekijää tai väkivaltaa. Väkivaltaisesta suhteesta eroaminen on pelottavaa. Lähteminen saattaa tilanteesta riippuen lisätä myös vakavan väkivallan riskiä, joten suunnitteluun ja irtautumisaikaan kannattaa hakea tukea. Tutkimusten mukaan väkivaltaisesta suhteesta lähtemiseen lopullisesti tarvitaan keskimäärin seitsemän yritystä.


Erityisesti taloudellinen väkivalta johtaa usein taloudellisiin vaikeuksiin, jopa suuriin velkoihin, luottotappioihin, maksuhäiriöihin tai ulosmittaukseen. Tämä puolestaan häiritsee merkittävästi jokapäiväistä elämää ja uuden elämän rakentamista.

Vaikutukset tekijöihin

Väkivallan tekijät ovat usein erittäin stressaantuneita ja heillä voi olla hoitamattomia traumoja tai mielenterveysongelmia. Monet katuvat ja tuntevat häpeää väkivaltaisesta toiminnastaan eivätkä halua identifioitua väkivaltaisiksi.


Tekijöiden saattaminen vastuuseen teoistaan on ratkaisevan tärkeää väkivallan kierteen katkaisemisessa ja turvallisemman yhteiskunnan luomisessa kaikille.

Vaikutus vanhemmuuteen

Väkivaltaa kokenut vanhempi on kuormittunut, mikä vaikeuttaa lapsista huolehtimista. Hän voi mukauttaa kasvatustyyliään ja päivittäisiä rutiinejaan minimoidakseen väkivallan esiintymisen.


Väkivaltainen vanhempi
ei voi tarjota turvallista ja luotettavaa ympäristöä. Jokaisella lapsella on oikeus elää turvallisessa ja stressittömässä kodissa. Tutkimusten mukaan väkivalta rikkoo perhe-elämää ja alentaa kynnystä käyttää lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa. Sietokyky arjen haasteita ja lasten kasvatuksen vaatimuksia kohtaan vähenee.


Usein vanhemmat välttävät keskustelemasta väkivallasta suoraan ja rehellisesti lastensa kanssa, mikä luo epävarmuuden ilmapiirin merkittävän ongelman kanssa kamppailevaan perheeseen. On tärkeää lisätä tietoisuutta väkivallan vaikutuksista lapsiin ja tarjota heille tarvittavaa tukea ja suojelua.

Yhteenvetona voidaan todeta, että väkivallalla on kauaskantoisia ja tuhoisia vaikutuksia yksilöihin, perheisiin ja yhteisöihin. Väkivallan haitallisten seurausten tunnistaminen ja ennakoivien toimien toteuttaminen on välttämätöntä.

Kannustamme ja tuemme väkivaltaa kokeneita hakemaan apua; ei tarvitse tuntea pelkoa tai häpeää. Ammattimaista apua, turvakoteja ja tukiverkostoja on saatavilla antamaan ohjausta, resursseja ja turvallista tilaa parantua. Keskustelemalla avoimesti väkivallasta, kouluttamalla itseämme ja muita sekä ajamalla muutosta voimme työskennellä lähisuhdeväkivallan ehkäisemiseksi ja käsittelemiseksi.


Ryhdytään toimiin edistämällä empatiaa, ymmärrystä ja kunnioitusta suhteissamme ja yhteisöissämme. Voimme luoda turvallisuuden, eheytymisen ja myötätunnon kulttuurin yhdessä kieltäytymällä suvaitsemasta väkivaltaa. Muista, et ole yksin; apua on saatavilla.

Pikapoistuminen
Feedbackexternal link icon