Kuinka kertoa lähisuhdeväkivallasta

Muista, että sinä olet arvokas, ja jakamalla avoimesti kokemuksesi ja kertomalla tarpeistasi, voit vahvistaa itseäsi ja saada ansaitsemaasi apua ja tukea.

Ole rohkea, suora, rehellinen ja avoin

Älä pelkää. Voit olla suora, rehellinen ja avoin puhuessasi kokemuksistasi ammattilaisten kanssa. Sinä olit se, jonka piti elää ne läpi. Sinun ei tarvitse suojella kuuntelijaa. Vältä vihjailemista tai epäsuoraa puhumista, sillä ihmiset eivät osaa lukea ajatuksia.

Anna tarkat tiedot ammattilaisille siitä, mitä tapahtui ja milloin se tapahtui

Ole perusteellinen kuvauksessasi ja harkitse niiden kirjoittamista muistiin. Kun puhut ammattilaisten kanssa, kysy, kuka dokumentoi nämä tiedot, sillä kertomiasi yksityiskohtia voidaan käyttää tarvittaessa todisteena.


Kerro, miltä väkivalta sinusta tuntui ja kuvaile saamiasi fyysisiä vammoja. Näytä tarvittaessa kaikki vammat ja ota niistä valokuvia. Jos sinulla on kuvia aiemmista vammoista, näytä myös ne.


Keskustele lisäksi henkisistä seurauksista, kuten univaikeuksista, ahdistuksesta, itkuisuudesta, masennuksesta, paniikkioireista ja painajaisista. Muista, että koetusta väkivallasta voi seurata myös fyysisiä oireita, kuten sydäntuntemuksia, vapinaa, tärinää tai hengitysvaikeuksia.

Näytä asiaankuuluvat viestit

Näytä ammattilaisille saamasi pelottavat, uhkaavat tai loukkaavat viestit. Säilytä todisteet tallentamalla viestit.

Kerro avoimesti huolesi ja pelkosi

Ole avoin tilanteeseesi liittyvistä huolenaiheistasi ja kerro peloistasi. Keskustele väkivallan vaikutuksista elämääsi, sekä tällä hetkellä että menneisyydessä, ja kuinka se on vaikuttanut muihin asianosaisiin, kuten perheen lapsiin tai lemmikkieläimiin.

Kerro millaista tukea ja apua tarvitset

Kerro lisäksi, minkä tyyppistä apua tai tukea haluat. Kerro, jos olet hakenut apua väkivallan vuoksi aiemmin, ja selitä, mikä auttoi sinua ja mikä ei.

Pikapoistuminen
Feedbackexternal link icon