Turvasuunnitelma

Turvasuunnitelma on suunnitelma, jonka avulla lähisuhteesta tai kodista pääsee pois turvallisesti väkivallan uhatessa. Se on myös suunnitelma siitä, minne mennä, miten sinne pääsee ja mitä ottaa mukaan.

Lähisuhteessa, jossa saattaa tapahtua fyysistä väkivaltaa, turvasuunnitelman tekeminen etukäteen on suositeltavaa, koska traumaattisessa tilanteessa on vaikea ajatella selkeästi. Jos fyysistä väkivaltaa on jo tapahtunut, on välttämätöntä tehdä turvasuunnitelma.


Lataa Turvasuunnitelmapohjaexternal link icon

Kuinka teen turvasuunnitelman?

Mieti rauhallisella hetkellä helpoimpia tapoja poistua asunnosta ja harjoittele reittejä (lasten kanssa, jos sinulla on lapsia).

Suunnittele etukäteen kenelle soitat, minne ja mihin osoitteeseen menet. Jos olet taloudellisesti riippuvainen tekijästä, laita syrjään pieniä summia aina kun mahdollista.

Harkitse salaisen pankkitilin avaamista säästääksesi rahaa, jos mahdollista. Muista pitää matkapuhelin ladattuna ja lähelläsi (ehkä taskussa).

Mieti kaikkia vaarallisia asioita (aseet ja terävät esineet) kotona ja missä ne ovat, jotta voit välttää niiden läheisyyttä. Älä mene näiden alueiden lähelle uhkaavissa olosuhteissa. Vältä kylpyhuonetta, jos sieltä ei ole ulospääsyä, ja keittiötä veitsien aiheuttaman uhan vuoksi.


(Lähde kaikissa: Pahoinpitelystä hyvinpitelyyn Lähisuhdeväkivalta ja siitä selviytyminen, Basam Books 2021)

Pakkaa turvakassi

Harkitse tarkkaan, mitä tarvitset mukaasi, esim. lääkkeet, passi, tärkeät asiakirjat, käteinen, luottokortti, joitain hygieniatarvikkeita ja vaihtovaatteet.

Jos lapset ovat mukana, huomioi heidän tarpeensa ja pakkaa heille tavaroita sekä tärkeitä leluja.

Älä pakkaa liian isoa laukkua; reppu riittää. Huomaa, että sinun on voitava tarttua siihen nopeasti ja kantaa sitä itse.

Mieti, missä säilytät turvakassia, mieluiten salaisessa paikassa lähellä uloskäyntiä, kuten kaapissa oven lähellä, autossa, luotetun henkilön luona tai työpaikalla.

Kerro mahdollisimman monelle tilanteestasi

Sovi naapurin, sukulaisen tai ystävän kanssa merkistä tai sanasta, joka osoittaa, että tarvitset apua.

Hae apua puhumalla tilanteesta.

Välittömässä vaarassa, soita 112!

Harkitse 112-sovelluksen lataamista puhelimeesi. Mutta huomioi, että se tarvitsee toimiakseen aktiiviset sijaintipalvelusi, mikä saattaa olla riski, jos sinua seurataan puhelimesi avulla.

Pikapoistuminen
Feedbackexternal link icon