Miten toimia väkivallan uhan alla

Väkivaltaa voi olla vaikea tunnistaa, etenkin henkistä väkivaltaa. Saatat olla epävarma, onko olemassa todellinen väkivallan uhka vai ei. Turvallisuutesi on ensiarvoisen tärkeää. Jos tunnet välitöntä vaaraa, älä epäröi soittaa hätänumeroon 112 ja mennä turvalliseen paikkaan.


Muista, että voit aina hakea apua ja mennä turvakotiin. Väkivallan ei tarvitse olla luonteeltaan fyysistä – väkivallan uhka on myös syy hakeutua turvakotiin.


Perheväkivaltatilanteet voivat olla monimutkaisia ​​ja arvaamattomia. Pyydä ammattiapua tahoilta, ​​joilla on kokemusta perheväkivaltatapausten käsittelystä, esimerkiksi soittamalla Nollalinjaan tai RIKUun.

Väkivallalla uhkailu

Väkivallalla uhkailut tai vihjaukset ovat myös väkivaltaa ja voivat johtaa fyysisiin väkivaltaisiin tekoihin. On suuri riski, että väkivalta seuraa väkivallan uhkaa. Uhkaavassa tilanteessa älä käännä selkääsi tekijälle. Väkivallalla uhkaaminen on rikos.


Jos tilanne muuttuu uhasta väkivallaksi, etkä voi paeta, soita 112 heti kun voit. Suojaa herkät alueesi, kuten pää, vatsa ja suuret valtimot.

Ota uhkaukset vakavasti

Jos tunnet olosi turvattomaksi tai uhatuksi, on tärkeää suhtautua tilanteeseen vakavasti. Kuuntele kehoasi ja tunteitasi. Luota vaistoihisi. Saatat tuntea olosi epävarmaksi, jännittyneeksi, hermostuneeksi tai pelokkaaksi, kun väkivallan uhka on läsnä. Kehosi ja hermosto tuntevat vaaran. Yritä pysyä rauhallisena ja huomioi kehonkieli ja sanallinen viestintä. Olet todennäköisesti asiantuntija siinä, mikä provosoi tekijää.


Voit kartoittaa mahdollista riskiä Riskinarviointilomakkeen avulla.

Tee turvasuunnitelma

Jos uhka lisääntyy tai pelkäät turvallisuutesi puolesta, tee turva- ja lähtösuunnitelma. Lisää tietoa turvasuunnitelmasta löysät Turvasuunnitelma -sivulta. Turvasuunnitelmaan tulee sisältyä kodin turvallisten tilojen tunnistaminen, koodisanan tai signaalin sopiminen luotettavien henkilöiden kanssa ja pakoreittien suunnittelu kotoa poistumiseen, tilapäisen suojan etsiminen tai luotetun ystävän tai perheenjäsenen luona oleskelu.

Vaikka et olisikaan vielä valmis poistumaan tilanteesta edes väliaikaisesti tai koet sen tarpeettomaksi, tee turvasuunnitelma varmuuden vuoksi.


Ennakoi tilanne ja huomioi tämä turva- ja pakosuunnitelmassasi. Kun huomaat jännityksen ja kasvavan väkivallan uhan merkkejä, poistu tilanteesta tai tilasta käyttämällä uskottavia tekosyitä, kuten viemällä roskat, menemällä kauppaan ja, turvallisen etäisyyden jälkeen kutsu apua ja hakeudu turvaan.

Read moreexternal link icon

Dokumentoi todisteet

Säilytä kaikki todisteet uhkauksista, mukaan lukien tekstiviestit, sähköpostit tai vastaajaviestit. Nämä dokumentaatiot voivat olla tärkeitä juridisiin tarkoituksiin.

Hae apua

Jaa tilanne luotettavan ystävän, perheenjäsenen tai naapurin kanssa. Kerro heille uhasta ja pyydä heidän tukeaan.


Jos olet epävarma tilanteestasi, ta yhteyttä esimerkiksi Nollalinjaan tai RIKUun. He voivat tarvittaessa tarjota henkistä tukea, resursseja ja yhteyksiä oikeusapuun.


Keskusteleminen ammattilaisen tai ystävän kanssa voi auttaa tilanteen arvioinnissa. Olet saattanut tottua liikaa tilanteeseen voidaksesi arvioida todellisen uhan riskiä itse. Voisi olla hyvä tehdä riskinarviointi. Voit tehdä riskinkartoituksen Riskin itsearviointi -sivulla.


Vaikka fyysistä väkivaltaa ei vielä olisi ollut, uhkaus tai uhan tunne on riittävä syy pyytää apua.

Pidä puhelin mukanasi koko ajan tai varapuhelin jossain piilossa

Kun uhka lisääntyy, älä epäröi soittaa hätänumeroon 112 mahdollisimman pian. Voit myös ottaa yhteyttä Nollalinjaan tai RIKUun saadaksesi tukea ja ohjausta. He voivat tarjota auttaa sinua arvioimaan tilannettasi ja tukea sinua turvasuunnitelman laatimisessa.


Pidä hätäyhteystiedot saatavilla. Tallenna hätänumerot (poliisi, neuvontapuhelin ja luotettavat yhteystiedot) puhelimeesi ja pidä ne helposti saatavilla. Harkitse myös 112-sovelluksen lataamista.

Ota huomioon vaikutukset lapsiin

Jos sinulla on lapsia, on tärkeää huomioida, että perheväkivallan uhalla on merkittäviä ja pitkäaikaisia ​​vaikutuksia lapsiin. Väkivallan todistaminen tai kokeminen kotona voi aiheuttaa syvää emotionaalista, psyykkistä ja kehitykseen vaikuttavaa traumaa. Lapset aistivat uhan. Hae apua tukeaksesi heidän hyvinvointiaan, sisällytä heidät turvasuunnitelmaan ja harjoittele pakoa heidän kanssaan.

Pikapoistuminen
Feedbackexternal link icon