Vaihtoehtoja turvakodille

Kun täytyy suojautua väkivallalta, joskus turvan etsiminen ystävän tai sukulaisen luota on paras vaihtoehto. Turvakoti ei ole kaikille mukavin ratkaisu. Turvakoti voi tuntua laitosmaiselta ja meluisalta perheiden ja muiden asiakkaiden vuoksi, mikä ei ehkä ole ihanteellista kaikille.

Avopalvelut

Avopalvelut tarjoavat tukea tilanteen ratkaisemiseen ja kriisistä selviytymiseen. Avopalveluihin voi hakeutua, jos ei halua tai ei ole tarvetta mennä turvakotiin. Avopalveluista saa tukea myös turvakotijakson jälkeen.


Avopalvelut on tarkoitettu lähisuhdeväkivaltaa kokeneille, väkivaltaa käyttäneille tai sen käyttöä pelkääville ja sille altistuneille tai lähisuhdeväkivaltaa kokeneille lapsille ja nuorille.


Avopalvelut ovat maksuttomia.


Avopalveluissa tarjotaan:
  • Keskustelutukea
  • Kasvokkaisia tapaamisia tai etänä toteutettavia tapaamisia, esimerkiksi puhelimen tai videon välityksellä
  • Kahdenkeskisiä keskusteluita, perhetapaamisia, paritapaamisia, vertaistukiryhmiä


Lisää tietoa avopalveluista ja niitä tarjoavat tahot löydät täältä: Nettiturvakoti avopalvelut

Perhe ja ystävät voivat tarjota emotionaalista tukea

Vaikeissa tilanteissa tuki luotettavalta ystävältä tai perheenjäseneltä voi olla ratkaisevan tärkeää. Jos mukana on lemmikkejä tai pieniä lapsia, tarvitaan yksityinen ja rauhallinen ympäristö. Luotetun ystävän tai vanhemman luona yöpyminen voi tarjota tuttuutta ja mukavuutta.

Arvioi riskit

Kun lähdet ystävän tai sukulaisten luo turvaan, on tärkeää ottaa huomioon tämän vaihtoehdon turvallisuus. Jos sinulla on yhtään epäilyksiä, on suositeltavaa, että keskustelet tilanteesta poliisin tai turvakodin kanssa.

Ystävän tai sukulaisen luokse meneminen saattaa olla hyvin ennalta arvattavaa. Jos on olemassa vaara, että tekijä jahtaa tai murtautuu ystäväsi tai perheenjäsenen kotiin, turvakotiin meneminen on erittäin suositeltavaa.


Väliaikaisen asunnon vuokraaminen voi joskus olla turvallinen vaihtoehto. Joillakin hyvinvointialueilla on turva-asuntoja asukkailleen.

Pohdi turvatoimia

Jos valitset jonkin muun vaihtoehdon turvakodin sijaan, on tärkeää priorisoida turvallisuus muilla tavoilla. Tähän voi sisältyä sairausloman ottaminen välttääkseen kohtaamisen tekijän kanssa töissä tai työmatkalla, lähestymiskiellon hakeminen, päivittäisten rutiinien muuttaminen ja avun hakeminen viranomaisilta.

Yhteyden ottaminen lastensuojeluun on erityisen tärkeää, kun tilanteessa on lapsia.

Älä tapaa tekijää yksin

Ei ole suositeltavaa tavata tekijää yksin. Kotoa poissa oleminen ja poikkeavat rutiinit voivat väsyttää ja saada sinut alttiiksi manipuloinnille. Tämän vuoksi ratkaisuista kannattaa keskustella muiden kanssa ja hakea apua sosiaalipalveluista haastavina aikoina. Jos sinulla on lapsia, sovi tapaamiset lastensuojelu- tai sosiaaliviranomaisten läsnäollessa.

Mitä huomioida, jos päätät edetä ilman turvakodin apua


Väkivaltaista läheistä paetessa on erittäin tärkeää suunnitella, miten lähteä turvallisesti. Muista, että jokainen tilanne on ainutlaatuinen ja turvallisuus on etusijalla. Ota yhteyttä paikallisiin auttajatahoihin, neuvontapuhelimiin tai lähisuhdeväkivaltaan erikoistuneisiin toimijoihin saadaksesi olosuhteisiisi räätälöityjä ohjeita ja apua. Tässä on muutamia huomioitavia vaiheita:

Varmista turvallisuutesi ja hae tukea

Varmista välitön turvallisuutesi. Jos olet välittömässä vaarassa, soita hätäkeskukseen 112. Jos välitöntä vaaraa ei ole, ota yhteyttä luotettuun ystävään, perheenjäseneen tai lähisuhdeväkivaltaan erikoistuneeseen auttavaan puhelimeen/chattiin tai soita Nollalinjaan tai RIKUun. Kerro tilanteestasi ja kehitä itsellesi tukiverkostoa.

Nollalinja websiteexternal link icon

RIKU websiteexternal link icon

Luo turvasuunnitelma

Suunnittele turvallinen lähtöaika ja paikka. Harkitse hetkiä, jolloin väkivaltainen läheinen on poissa tai vähemmän todennäköisesti huomaa poissaolosi.

Pakkaa perustarvikkeet

Varaa huomaamaton laukku, jossa on tärkeät asiakirjat (henkilötodistukset, passit, syntymätodistukset), taloustiedot, avaimet, lääkkeet, vaatteet ja muut välttämättömät tavarat.

Turvaa taloutesi

Kerää mahdollisuuksien mukaan tärkeitä talousasiakirjoja, perusta erillinen pankkitili ja varmista, että sinulla on käytettävissäsi varoja välittömiin tarpeisiisi.

Kommunikoi huomaamattomasti

Ole varovainen käyttäessäsi puhelimia tai elektronisia laitteita. Aktiivisuuttasi voidaan valvoa. Käytä turvallisia viestintätapoja, kuten luotettavan ystävän puhelinta.

Ilmoita luotetuille henkilöille

Jaa suunnitelmasi jonkun kanssa, johon luotat. Anna heille pakenemissuunnitelmasi tiedot ja kopiot tärkeistä asiakirjoista. Sovi sisäänkirjautumismenettelystä ja salasanoista. Valitse turvallinen yöpymispaikka, kuten turvakoti, ystävän koti tai hotelli. Varmista, että paikka on luottamuksellinen ja vain luotettujen henkilöiden tiedossa.

Harkitse oikeudellista suojaa

Pyydä tarvittaessa oikeudellista neuvontaa turvamääräyksistä, lähestymiskielloista tai huoltajuusjärjestelyistä. Tutustu oikeuksiisi ja vaihtoehtoihisi.

Todisteet

Säilytä kaikki todisteet väärinkäytöstä, kuten valokuvat, viestit tai tallenteet. Nämä voivat olla tärkeitä oikeuskäsittelyn tai suojan kannalta.

Turvallisuus lähdön aikana

Ole varovainen lähtiessäsi. Jos mahdollista, pyydä joku olemaan kanssasi lähdön aikana turvallisuuden lisäämiseksi.

Pikapoistuminen
Feedbackexternal link icon