Turvakoti

Turvakoti, joka tunnetaan joskus myös nimellä turvatalo tai turva-asunto, on tila, joka on erityisesti suunniteltu tarjoamaan tilapäistä majoitusta ja tukipalveluita lähisuhdeväkivaltaa kokeville tai sen uhan alla eläville henkilöille. Turvakoti tarjoaa turvallisen ja luottamuksellisen ympäristön, josta uhrit voivat hakea turvaa väkivaltaisilta tilanteilta. Turvakodeissa on yleensä koulutettu henkilökunta ja resursseja tukea selviytyneitä heidän fyysisissä, emotionaalisissa ja käytännön tarpeissaan.


Suomessa turvakodissa yöpyminen on ilmaista.

Katso video: THL Turvakotipalvelut Suomessa

Turvakodin tarkoitus

Turvakodin ensisijaisena tarkoituksena on varmistaa lähisuhdeväkivaltaa pakenevien yksilöiden ja heidän lastensa turvallisuus ja hyvinvointi. Ne tarjoavat kannustavan ja voimaannuttavan ilmapiirin, jossa asiakkaat voivat saada apua tilanteensa arviointiin, turvallisuuden suunnitteluun ja tarvittaviin tukipalveluihin pääsyyn.

Kuka voi mennä turvakotiin?

Suomessa turvakoti on saatavilla kaikille lähisuhdeväkivaltaa kokeville tai sen uhan alla oleville henkilöille sukupuolesta, iästä, kansallisuudesta tai asuinpaikasta riippumatta.


Voit hakea turvakodista, vaikka et olisi kokenut fyysistä väkivaltaa.

Turvakodit tarjoavat monenlaista tukea

Turvakodit tarjoavat usein erilaisia ​​palveluita, kuten neuvontaa, lakiapua, apua lähestymiskiellon hakemisessa, pääsyn terveydenhuoltoon, lastenhoitotukea ja apua pitkäaikaisten asumisratkaisujen löytämisessä.

Sijainti ja palvelut voivat vaihdella turvakotien välillä, mutta päätavoitteena on tarjota turvallinen ja tukeva ympäristö lähisuhdeväkivaltaa pakeneville.

Turvakodit tekevät yhteistyötä useiden organisaatioiden kanssa

Turvakodit tekevät yhteistyötä eri organisaatioiden, kuten paikallisten oikeusaputoimistojen, sosiaalipalvelujen, lainvalvontaviranomaisten ja muiden yhteisön resurssien kanssa varmistaakseen kokonaisvaltaisen tuen kokijoille.

Miten pääsen turvakotiin?

Jos paikkakunnallasi ei ole turvakotia tai olet epävarma, miten sinne pääsee, voit aina kääntyä alueesi sosiaali- ja kriisipäivystykseen.


Joissain tilanteissa voit mennä taksilla veloituksetta sosiaali- ja kriisipäivystykseen tai turvakotiin; muista keskustella tästä vaihtoehdosta ensin sen tahon kanssa, johon olet menossa.


Hätätilanteessa soita 112.

Entä jos turvakodissa ei ole tilaa?

Jos saavut täynnä olevaan turvakotiin, henkilökunta on velvollinen auttamaan sinua löytämään toisen turvallisen paikan.


Tietoa turvakotien paikkatilanteesta saat Nollalinjasta tai suoraan turvakodista. Lista turvakodeista löytyy Nollalinjan sivustolta.

Pikapoistuminen
Feedbackexternal link icon