Narsismi
Väkivallan käyttö ja uhkailu on tutkimuksissa yhdistetty erityisesti narsistiseen persoonallisuushäiriöön. Henkilö voi omata haitallisia narsistisia piirteitä ilman persoonallisuushäiriötä. Narsisti projisoi kaiken negatiivisen itsensä ulkopuolelle, yleensä läheiseen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että suurin osa perhesurmien tekijöistä ja useimmat huoltajuuskiistan pitkittäjistä ovat narsisteja. Narsistit käyttävät hyväkseen myös viranomaisia ja erityisesti tuomioistuinta.
Narsistin uhrin käsitys itsestään ja omista mahdollisuuksistaan voi olla täysin murtunut. Hän voi kokea suurta yksinäisyyttä vetäytyessään sosiaalisista suhteista ajan myötä. Uhri saattaa epäillä omaa järkeään, kun häntä jatkuvasti kuulustellaan ja sumutetaan. Narsistin uhrit tunnistavat usein läheisensä lukemistaan narsismin kuvauksista.
Narsistin käytöksessä voidaan nähdä seuraavia piirteitä: impulsiivisuus, arvaamattomuus, ylimielisyys, paremmuuden tunne, itsensä asettaminen etusijalle, kyvyttömyys samaistua tai asettaa itsensä toisen asemaan. Narsisteilla on havaittu olevan taipumusta riippuvuuksiin, erityisesti seksiriippuvuuteen ja stimulaation tarpeeseen.
Narsistinen kaltoinkohtelu voi tapahtua sosiaalisissa suhteissa, kuten lapsi-vanhempi-suhteessa, sisarussuhteessa, parisuhteessa, suhteessa ystävän, entisen kumppanin tai esimerkiksi työtoverin kanssa.
Narsisti voi menestyä työelämässä ja vaikuttaa erittäin kohteliaalta, miellyttävältä ja ystävälliseltä - jopa "liian hyvältä ollakseen totta". Usein narsisteja pidetään rohkeina menestyjinä; he voivat edetä urallaan korkeisiin poliittisiin tehtäviin tai yrityksen johtotehtäviin.
On tärkeää puhua haitallisesta käytöksestä (esim. manipulointi, patologinen valehtelu, emotionaalinen kylmyys, lakien ja sääntöjen yläpuolelle asettuminen, alistaminen, tuhoaminen ja vallan tavoittelu), jotta se tulee näkyväksi ja sen kokija kuulluksi. Näin kokemus ja siitä johtuva kärsimys saavat selityksiä ja sanoja. Monet uhrit ovat helpottuneita saadessaan tietää, että tekijä on narsistinen.
Suhde narsistisen ihmisen kanssa sisältää lähisuhdeväkivaltaa. Suhde voi pahimmillaan pitää sisällään vakavaa vaaraa jopa kuolemanvaaraa.
Narsisti pelaa jatkuvasti jotain peliä suhteessa kumppaniinsa, ja kumppani voi tuntea menettävänsä hallinnan tunteen suhteessaan. Se on epäreilua, energiaa kuluttavaa ja vaativaa.
Narsistin läheinen luopuu usein itselleen tärkeistä asioista rauhan ja tasapainon ylläpitämiseksi, vaikka se ei välttämättä toimisikaan.
Narsisti on taitavasti naamioitunut, joten aluksi on vaikea tunnistaa, mistä on kyse. Narsistien uhrit kertovat, että kaikki oli aluksi kuin satua - ja tämä onkin yksi hälytysmerkki, johon pitäisi reagoida. Omaa intuitiotaan kannattaa kuunnella.
Aika, tutustuminen, yhdessä käydyt keskustelut, niissä syntyvät konfliktit ja sitoutuminen tuovat esiin narsistisia piirteitä, mikäli niitä on. Sitoutumisen jälkeen uhri on jo loukussa, eikä narsistin näkökulmasta uhria enää tarvitse valloittaa.
Kun narsisti loukkaantuu, kaikki voi tuntua olevan vailla järkeä, kuin "ylösalaisin". Voi olla vaikea ymmärtää, mitä tapahtuu. Narsisti voi syyttää uhriaan mitä oudoimmista asioista, koska narsisti ei näe itsessään mitään vikaa. Ero narsistista on riskialtista aikaa tämän kokiessa asemansa tulleen uhatuksi tai kyseenalaistetuksi.
Narsistin uhri on yleensä ystävällinen, lempeä ja huomaavainen muita kohtaan, ihminen, joka haluaa vain hyvää muille. Narsisti taas tarvitsee itsetunnon nostattajaa, ja pyrkii löytämään kumppanin, joka tyydyttää tämän tarpeen.
Narsistien uhrit yrittävät usein täyttää narsistin vaatimukset välttääkseen tilanteen pahenemisen - vaikka se ei yleensä toimi. Narsistin uhri voi olla myös läheisriippuvainen.
Tunnistamisesta toipumiseen
Kaikki väkivallan tekijät eivät ole narsisteja, mutta yleensä ihmissuhteeseen narsistin kanssa liittyy väkivaltaa. Narsistin kanssa tekemisissä ollessaan on erittäin tärkeää etsiä tukea, koska narsistisen kaltoinkohtelun uhriksi joutuminen vaikuttaa mielenterveyteen ja arjessa selviytymiseen. Voi käydä niin, että näin hämmentävässä suhteessa on vaikea kuulla selkeästi omia ajatuksiaan ja ymmärtää, mikä on totta. Jokaisella on oikeus saada apua vaikeissa elämäntilanteissa.
Kun tunnistat ja tunnustat joutuneesi uhriksi, voit alkaa toipua. Toista ei saa koskaan satuttaa missään olosuhteissa, mistään syystä, millään tavalla.