Vinkkejä narsistin kanssa toimimiseen
Yhteistyö narsistin kanssa on yleensä haastavaa. He voivat tehdä kaikkensa vaikeuttaakseen sitä. On erittäin suositeltavaa rajoittaa vuorovaikutus minimiin ja ottaa mahdollisuuksien mukaan tukihenkilö todistamaan sovittuja asioita. Narsistinen ihminen käyttää usein henkistä väkivaltaa ja manipulointia omaksi hyödykseen.
Narsistin kanssa tekemisissä ollessa on hyvä olla mukana tukihenkilö, joka auttaa sinua vaikeissa tilanteissa. Myös muistiinpanojen tekeminen tilanteista ja tapahtumista omaksi tueksi on hyvä idea.
Kun joudut tekemään sopimuksia narsistin kanssa esimerkiksi lapsista, tee sopimukset mahdollisimman tarkasti. Pyydä todistajaa allekirjoittamaan sopimus, jotta tulkinnalle ei jää tilaa tai asioita sovittaviksi huoltajien kesken. Sisällytä sopimukseen mm. lomat, juhlapyhät kellonaikoineen, vaatteiden ja tavaroiden säilytyspaikat, ostopäätökset, harrastukset, koulu, päivähoito, terveydenhuolto ja olennaisista asiakirjoista, kuten passista.
Yhteishuoltajuus vaatii yhteistyötä, mikä voi olla mahdotonta narsistin kanssa. Pidä itse kiinni sopimuksesta äläkä ole joustava sopimuksen suhteen, sillä se voi johtaa loputtomaan kehään. Lasten asioihin liittyvään kommunikointiin voi olla hyvä perustaa erillinen sähköposti, jonka tarkistat esimerkiksi kerran viikossa. Kerro tästä avoimesti ja pysy päätöksessäsi tiukasti.
Narsistille pitää asettaa rajat. Narsistia tulee kohdella kuin lasta eikä odottaa häneltä mitään. Et voi muuttaa ketään, sinun on vain hyväksyttävä se. Pidä kiinni omasta totuudestasi ja jos sinulla on lapsia, aseta heidän etunsa aina etusijalle.
Narsisti voi syyttää uhriaan juuri siitä, millainen hän itse on ja tekee. Tämä on heidän sisäänrakennettu tapansa projisoida kaikki negatiivinen itsessään itsensä ulkopuolelle.
Siksi muistiinpanojen tekeminen, itsellesi tehty tarkistuslista, suoraviivaiset käytännöt ja kaiken saatavilla olevan tuen vastaanottaminen voivat auttaa sinua pitämään kiinni siitä, mikä on totta ja mikä ei.
Omat tunteet on hyvä ottaa huomioon. Ne antavat meille paljon tärkeää tietoa, ja jopa intuitio voi varoittaa narsistista.
Väkivaltaa ei pidä hyväksyä missään muodossa tai missään tilanteessa.
Älä provosoi, äläkä provosoidu. Ole tiukka ja ota rauhallisesti. Kuvittele, että olet lempeä päiväkodin työntekijä, joka ohjaa kiukuttelevaa lasta, jos tällainen mielikuva auttaa.
Älä osoita tunteitasi, empatiaa tai aggressiota. Pidä keskustelu lyhyenä, lauseet yksinkertaisina ja pysy asian ytimessä.
Vaikeissa tilanteissa sano, että puhut vasta kun toinen on rauhoittunut, äläkä selitä miksi (mikä johtaa päättymättömään kehään). Lopeta tapaaminen tai puhelu, jos tämä ei auta. Voit myös ilmaista selkeästi, mitä et salli, esimerkiksi huutamista, kiroilua tai haukkumista.
Pysy päätöksessäsi.