Kuinka kysyä perheväkivallasta
Saatat luulla tunnistavasi kokijan tai tekijän, kun kohtaat hänet. Mutta, on tärkeää muistaa, että väkivallan kokemukset eivät välttämättä aina, eivätkä useimmiten, ole näkyviä. Henkilöllä saattaa olla mustelmia tai naarmuja, jotka saavat sinut huolestumaan ja kysymään väkivallasta. Sitten taas voi nousta huoli ilman selkeitä merkkejä. On hyvä muistaa, että aina kun huoli herää, pitää kysyä asiasta.
Varmista, että henkilö, jonka kanssa haluat puhua, on turvallisessa ympäristössä ja jos olette etäyhteydessä, hän on yksin eikä häntä valvota.
Selitä, mikä sai sinut huolestumaan ja että hän voi luottaa sinuun.
Kysy suoraan ja ole lempeä. On hänen valintansa, haluaako hän puhua asiasta.
Jos hän kieltää väkivallan ja sinusta tuntuu, että hän ei ole rehellinen, kerro uudelleen, mikä sai sinut kysymään siitä. Kerro, että tiedät, että on yleistä, että ihmiset kieltävät väkivallan, vaikka he olisivat kokeneet sitä. Vakuuta, että hän voi aina muuttaa mieltään, olet valmis kuuntelemaan, etkä tuomitse.
Jos olet hänen läheisensä, voit myös kertoa, mistä saa apua, jos hän ei halua puhua kenellekään tutulle.
Kuuntele ja usko mitä hän kertoo. Kerro, että uskot häntä.
Voit kysyä häneltä, tunteko hän olonsa turvalliseksi kotona. Jos hän ei tunne oloaan turvalliseksi, voit ohjata hänet turvakotiin tai voitte soittaa neuvontapuhelimeen yhdessä. Jos hän ei ole akuutissa vaarassa, voit kertoa, ketkä ammattilaiset voivat auttaa. Auttavia tahoja löydät Yhteystiedot -sivulta.