Seksuaalinen väkivalta ja raiskaus

Seksuaalinen väkivalta ei aina sisällä fyysistä pakottamista. Seksuaalinen väkivalta on usein salattua. Fyysinen ja/tai henkinen häirintä, seksuaaliset kommentit, ei-toivottu koskettelu, pakottaminen katsomaan pornografiaa tai seksuaalista materiaalia, väkivaltainen seksi, raiskaus ja seksiin pakottaminen ovat seksuaalisen väkivallan muotoja.

Vääristynyt vallankäyttö voi saada ihmisen alistumaan seksiin kumppaninsa kanssa, vaikka ei haluaisikaan. Näin on myös silloin, jos suostut seksiin saadaksesi mielenrauhan itsellesi tai lapsillesi tai välttääksesi väkivallan.

Seksin tulee perustua vapaaseen tahtoon

Jokaisella on oikeus kieltäytyä seksistä myös parisuhteessa/avioliitossa ja oikeus turvalliseen, tasa-arvoiseen suhteeseen, jossa ei tarvitse pelätä tai kokea kipua. Seksin harrastamisen tulee aina perustua vapaaseen tahtoon. Seksuaalinen väkivalta yhdistetään henkiseen ja fyysiseen väkivaltaan.

Suojaikäraja

Seksuaaliseen toimintaan osallistuminen tietyn ikäisen henkilön kanssa (esim. Suomessa alle 16-vuotiaan, tarkista paikallinen lainsäädäntö) on rikoslain mukaan lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä tai törkeää seksuaalista hyväksikäyttöä.

Suojaikäraja tarkoittaa, että tätä ikää nuoremmat lapset ovat lailla suojattuja seksuaalisen itsemääräämisoikeuden suhteen. Tämä suoja ulottuu myös tapauksiin, joissa seksuaaliseen tekoon ei liity väkivaltaa tai se ei kuulu muiden kriminalisoitujen seksuaalirikosten piiriin.

Suojaikäraja kattaa monenlaisia seksuaalisia tekoja, myös sellaisia, joita voidaan pitää seksuaalisena häirintä eri olosuhteissa.

Raiskaus

Kuka tahansa voi joutua raiskauksen tai muun seksuaalisen väkivallan uhriksi, myös parisuhteessa tai avioliitossa.

Raiskaus ei ole koskaan uhrin syy. Mikään uhrin tekemä tai sanoma ei oikeuta seksuaaliseen tekoon tai sen yritykseen uhrin tahtoa vastaan.

Raiskaus ja muu seksuaalinen väkivalta tai sen yritykset eivät ole oikeutettuja edes parisuhteessa tai avioliitossa. Esimerkiksi väkisin penetroituminen, suuseksiin pakottaminen, tai sormen tai muun esineen väkivaltainen työntäminen toisen ihmisen sisään on seksuaalista väkivaltaa.

Seri-tukikeskus seksuaaliväkivallan ja raiskauksen uhreille

Seri-tukikeskus on seksuaalista väkivaltaa kokeneiden tukiyksikkö kaikille yli 16-vuotiaille sukupuolesta riippumatta. Termi Seri tulee sanasta seksuaalirikos. Palvelut ovat ilmaisia.


Seri-tukikeskukseen voi hakeutua kuka tahansa yli 16-vuotias seksuaalista väkivaltaa alle kuukauden sisään kohdannut riippumatta siitä, onko väkivallan kokija tehnyt tapahtuneesta rikosilmoitusta. Seri-tukikeskukseen voi mennä ilman lähetettä. Pääsääntöisesti Seri-tukikeskus keskittyy raiskauksiin. Jos olet kokenut seksuaalista väkivaltaa, esim. raiskaus, on tärkeää ottaa yhteyttä Seri-tukikeskukseen niin pian kuin mahdollista.


Seksuaalisen väkivallan oikeuslääketieteelliset näytteet otetaan Suomessa Seri-tukikeskuksissa. Oikeuslääketieteellinen tutkimus voidaan tehdä seitsemän päivän kuluessa, mutta parhaat näytteet saadaan kolmen päivän sisällä tapahtuneesta. Rikosilmoitusta ei vaadita, joten sitä ei tarvitse pelätä.


Seri-tukikeskus tarjoaa oikeuslääketieteellistä tutkimusta, traumatukea, psykologista neuvontaa ja terapiaa seksuaalisen väkivallan uhreille. Seri-tukikeskuksessa työskentelee moniammatillinen tiimi: lääkäreitä, päivystäviä lääkäreitä, kätilöitä, psykologeja ja sosiaalityöntekijä.


Mitä Seri-tukikeskuksessa tapahtuu:

  • Seri-tukikeskuksen vastaanotolle saapuvan henkilön ottaa vastaan kätilö tai sairaanhoitaja, joka kartoittaa lyhyesti, mitä ja milloin on tapahtunut. Yleensä aloitetaan ottamalla seksi- ja veriteitse tarttuvien tautien nollanäytteet, joihin tuloksia myöhemmin voidaan verrata.
  • Näytteenoton jälkeen lääkäri haastattelee henkilöä siitä, mitä on tapahtunut. Keskustelun jälkeen tehdään oikeustieteellinen lääkärintarkastus. Siinä lääkäri tarkastaa henkilön kohta kerrallaan, ottaa dna-näytteitä ja kuvaa mahdollisia vammoja. Lopuksi tehdään gynekologinen tutkimus. Näytteenoton vuoksi olisi tärkeää, että seksuaaliväkivaltaa kokenut tulisi vastaanotolle vielä samoissa vaatteissa ja käymättä pesulla.
  • Asiakkuus Seri-tukikeskukseen kestää puoli vuotta. Kätilö soittaa henkilölle muutaman päivän, kahden viikon, yhden ja kolmen kuukauden sekä puolen vuoden kohdalla laboratoriotuloksista. Samalla kysytään henkilön vointia.


Lista suorilla linkeillä Seri tukikeskuksista löytyy THL:n sivuilta:

Seri-tukikeskuksetexternal link icon

Seksuaalinen väkivalta, fyysinen tai sanallinen, on väärin. Vastuu on aina väkivallan tekijällä, ei uhrilla. Seksuaalinen väkivalta ei ole oikeutettua, eli sillä ei ole väliä, miten esimerkiksi on pukeutunut. Seksuaaliset aktit vaativat aina molemminpuolista suostumusta ilman painostusta.

Pikapoistuminen
Feedbackexternal link icon