Seksuaalinen väkivalta ja raiskaus

Seksuaalinen väkivalta ei aina sisällä fyysistä pakottamista. Seksuaalinen väkivalta on usein salattua. Fyysinen ja/tai henkinen häirintä, seksuaaliset kommentit, ei-toivottu koskettelu, pakottaminen katsomaan pornografiaa tai seksuaalista materiaalia, väkivaltainen seksi, raiskaus ja seksiin pakottaminen ovat seksuaalisen väkivallan muotoja.

Vääristynyt vallankäyttö voi saada ihmisen alistumaan seksiin kumppaninsa kanssa, vaikka ei haluaisikaan. Näin on myös silloin, jos suostut seksiin saadaksesi mielenrauhan itsellesi tai lapsillesi tai välttääksesi väkivallan.

Seksin tulee perustua vapaaseen tahtoon

Jokaisella on oikeus kieltäytyä seksistä myös parisuhteessa/avioliitossa ja oikeus turvalliseen, tasa-arvoiseen suhteeseen, jossa ei tarvitse pelätä tai kokea kipua. Seksin harrastamisen tulee aina perustua vapaaseen tahtoon. Seksuaalinen väkivalta yhdistetään henkiseen ja fyysiseen väkivaltaan.

Suojaikäraja

Seksuaaliseen toimintaan osallistuminen tietyn ikäisen henkilön kanssa (esim. Suomessa alle 16-vuotiaan, tarkista paikallinen lainsäädäntö) on rikoslain mukaan lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä tai törkeää seksuaalista hyväksikäyttöä.

Suojaikäraja tarkoittaa, että tätä ikää nuoremmat lapset ovat lailla suojattuja seksuaalisen itsemääräämisoikeuden suhteen. Tämä suoja ulottuu myös tapauksiin, joissa seksuaaliseen tekoon ei liity väkivaltaa tai se ei kuulu muiden kriminalisoitujen seksuaalirikosten piiriin.

Suojaikäraja kattaa monenlaisia seksuaalisia tekoja, myös sellaisia, joita voidaan pitää seksuaalisena häirintä eri olosuhteissa.

Raiskaus

Kuka tahansa voi joutua raiskauksen tai muun seksuaalisen väkivallan uhriksi, myös parisuhteessa tai avioliitossa.

Raiskaus ei ole koskaan uhrin syy. Mikään uhrin tekemä tai sanoma ei oikeuta seksuaaliseen tekoon tai sen yritykseen uhrin tahtoa vastaan.

Raiskaus ja muu seksuaalinen väkivalta tai sen yritykset eivät ole oikeutettuja edes parisuhteessa tai avioliitossa. Esimerkiksi väkisin penetroituminen, suuseksiin pakottaminen, tai sormen tai muun esineen väkivaltainen työntäminen toisen ihmisen sisään on seksuaalista väkivaltaa.

Seksuaalinen väkivalta, fyysinen tai sanallinen, on väärin. Vastuu on aina väkivallan tekijällä, ei uhrilla. Seksuaalinen väkivalta ei ole oikeutettua, eli sillä ei ole väliä, miten esimerkiksi on pukeutunut. Seksuaaliset aktit vaativat aina molemminpuolista suostumusta ilman painostusta.

Pikapoistuminen
Feedbackexternal link icon