Miten toimia raiskaustapauksissa

Jos sinut on raiskattu tai yritetty raiskata

Mene lääkäriin mahdollisimman pian, mieluiten 24 tunnin sisällä

Vaikka sinulla ei olisi näkyviä vammoja, seksuaalisen hyväksikäytön jälkiä voi usein todeta vain lääkäri. Jos mahdollista, älä peseydy tai vaihda vaatteita.

Käy Seri-tukikeskuksessa rikosteknisiä näytteitä ja tukea varten

Seri-tukikeskukseen voi hakeutua kuka tahansa yli 16-vuotias seksuaalista väkivaltaa alle kuukauden sisään kohdannut riippumatta siitä, onko väkivallan kokija tehnyt tapahtuneesta rikosilmoitusta.


Seri-tukikeskus tarjoaa oikeuslääketieteellistä tutkimusta, traumatukea, psykologista neuvontaa ja terapiaa seksuaalisen väkivallan uhreille. Seri-tukikeskuksessa työskentelee moniammatillinen tiimi: lääkäreitä, päivystäviä lääkäreitä, kätilöitä, psykologeja ja sosiaalityöntekijä.


Oikeuslääketieteellinen tutkimus voidaan tehdä seitsemän päivän kuluessa, mutta parhaat näytteet saadaan kolmen päivän sisällä tapahtuneesta. Oikeuslääketieteelliset näytteet otetaan Suomessa Seri-tukikeskuksissa. Rikosilmoitusta ei vaadita, joten sitä ei tarvitse pelätä.

Pyydä ohjeita tukikeskuksilta
Älä jää yksin tapahtuneen jälkeen

Raiskaus tai raiskauksen yritys on ahdistava tapahtuma, mutta siitä voi toipua. Puhu jollekulle läheiselle ja luotettavalle henkilölle. Läheisten kanssa juttelemisen lisäksi kannattaa keskustella ammattilaisen kanssa. Muista, ettet ole vastuussa tapahtumasta. Tekijä on syyllinen ja vastuussa tapahtuneesta.

Tee rikosilmoitus

Voit tehdä rikosilmoituksen millä tahansa poliisiasemalla tai verkossa. Voit myös ottaa mukaasi ystävän tai tukihenkilön poliisiasemalle. Maksuttomia tehtäväänsä koulutettuja tukihenkilöitä voit kysyä Rikosuhripävystyksestä (RIKU).


Lue lisää:

Poliisi Seksuaalirikokset

Poliisi Tee rikosilmoitus

Pikapoistuminen
Feedbackexternal link icon