Fyysinen väkivalta

Fyysinen väkivalta on vain yksi väkivallan muoto, vaikka se tulee yleensä ensimmäisenä mieleen väkivallasta puhuttaessa. Silti, fyysinenkin väkivalta voi olla haastavaa tunnistaa. Jos parisuhteessasi esiintyy fyysistä väkivaltaa, on tärkeää hakea apua ja laatia turvasuunnitelma. Jos käytät väkivaltaa tai pelkäät käyttäväsi väkivaltaa perheenjäseniäsi kohtaan, hae apua. Jos sinulla on lapsia, muista, että heillä on oikeus elää turvallisessa, väkivallattomassa kodissa.


Väkivallalla uhkaamista pidetään myös väkivaltana ja sitä voidaan pitää laittomana uhkauksena, joka on rikos. Jos henkilö käyttää asetta tai ryhtyy muuhun uhkaavaan toimintaan, joka aiheuttaa toisessa perusteltua pelkoa oman tai jonkun muun turvallisuuden puolesta tai jos hän pelkää, että hänen omaisuutensa on vakavassa vaarassa, kyse on laittomasta uhkauksesta.

Fyysisen väkivallan ilmenemismuotoja

Kaikki teot, jotka aiheuttavat fyysistä vahinkoa toiselle ja loukkaavat hänen ihmisarvoaan, ovat fyysistä väkivaltaa. Fyysistä väkivaltaa ovat mm. seuraavat teot:

  • Läimäyttäminen, läpsiminen, lyöminen, potkiminen, työntäminen, sylkeminen
  • Pakkosyöttäminen esimerkiksi ruuan, lääkkeiden tai päihteiden pakolla syöttäminen, tai lääkkeiden ottamisen estäminen
  • Tukistaminen, kuristaminen, polttaminen ja esineiden käyttö vahingoittamiseen tai kivun tuottamiseen
  • Toisen estäminen esimerkiksi poistumasta huoneesta, raapiminen, puristaminen, kiinni tarttuminen, vaatteista repiminen, ravistelu ja retuuttaminen
  • Esineiden rikkominen tai tuhoaminen
  • Uhkailu aseella tai terällä, tai fyysisellä väkivallalla
  • Tyttöjen sukuelinten silpominen (FGM)

Monet sanovat: "vain räjähtäneensä" eivätkä myönnä tekoa väkivallaksi. Fyysinen väkivalta yhdistetään usein muihin väkivallan muotoihin. Esimerkiksi seksuaalinen väkivalta voi sisältää monenlaista fyysistä väkivaltaa. Myös lemmikit voivat olla väkivallan kohteena, ja lemmikin kaltoinkohtelun näkeminenkin on kiduttavaa. Fyysinen väkivalta ei ole koskaan hyväksyttävää, se on rikos.

Fyysinen väkivalta on rikos Suomessa

Suomessa fyysisen väkivallan käyttäminen katsotaan rikokseksi. Perheenjäsenten on ehdottomasti kiellettyä vahingoittaa toisiaan esimerkiksi lyömällä, potkimalla, vetämällä hiuksista, puremalla tai heittämällä esineitä kohti.

Myös raiskaus parisuhteessa/avioliitossa on rikos Suomessa. Lisäksi henkiset pahoinpitelyt, kuten uhkailu ja pelottelu, on kielletty. Jos joku joutuu väkivallan kohteeksi, häntä ei koskaan pidä jättää yksin. Perheen sisäinen väkivalta vaikuttaa kielteisesti kaikkiin perheenjäseniin.


Poliisi: Lähisuhdeväkivaltaexternal link icon

Lapsen fyysinen kurittaminen on rikos Suomessa

Kurinpitoväkivalta tai kuritusväkivalta on lapsiin kohdistettua väkivaltaa. Se on fyysistä ja/tai henkistä väkivaltaa, jota vanhempi, toinen aikuinen tai mahdollisesti sisarus käyttää lasta kohtaan aiheuttaakseen lapselle fyysistä, psyykkistä tai henkistä haittaa tai kipua rangaistakseen häntä tai säädelläkseen tai kontrolloidakseen hänen käyttäytymistään.


Vaikka vanhemman tavoitteena saattaa olla lasten "kasvattaminen" ja opettaminen väkivaltaisella kurilla, se ei kasvata omaatuntoa, vaan pelkoa rangaistuksista. Lapset saattavat oppia välttämään tiettyä käyttäytymistä, ei siksi, että he ymmärtäisivät, miksi se on kiellettyä, vaan koska he eivät halua, että heihin sattuu.

Fyysiset rangaistukset eivät rohkaise lapsia, vaan ne vahingoittavat vakavasti ja pitkäkestoisesti heidän itsetuntoaan, identiteettiään ja ihmisarvoaan ja aiheuttavat siten vielä lisää vaikeuksia aikuisiässäkin.

Lasta tulee suojella kaikelta väkivallalta

Lapsen huoltajuudesta ja tapaamisoikeudesta annetun lain 1 §:ssä todetaan, että ”Lasta on suojeltava kaikelta fyysiseltä ja henkiseltä väkivallalta, pahoinpitelyltä ja hyväksikäytöltä. Lapsi tulee kasvattaa ymmärryksessä, turvassa ja kiintymyksessä. Lasta ei saa alistaa, ruumiillisesti rangaista tai kohdella millään muulla tavalla loukkaavasti. Lapsen kasvua kohti itsenäisyyttä, vastuullisuutta ja aikuisuutta on tuettava ja kannustettava.” Lue lisää: Laki lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta


Lastensuojelu.info Tukea arkeenexternal link icon

Lastensuojelu.info Sosiaalihuollon asiakkaaksiexternal link icon

Fyysinen väkivalta on vain yksi väkivallan muoto


Vaikka fyysinen väkivalta voi ollakin näkyvin väkivallan muoto, sen tunnistaminen voi silti olla haastavaa, ja jopa pelkkä väkivallan uhka tulee huomioida väkivaltana. On tärkeää ymmärtää, että fyysistä väkivaltaa esiintyy usein muiden väkivallan muotojen rinnalla. Esimerkiksi seksuaaliseen väkivaltaan voi liittyä erilaista fyysistä väkivaltaa. Lisäksi eläimiin, kuten lemmikkeihin, kohdistuva väkivalta on ahdistavaa ja sitä on kiduttavaa todistaa. On tärkeää korostaa, että mikään fyysisen väkivallan muoto ei ole hyväksyttävää, ja se on aina rikos.

Pikapoistuminen
Feedbackexternal link icon