Tunnista henkinen väkivalta ja sumutus

Henkistä tai psyykkistä väkivaltaa esiintyy kaikissa väkivallan muodoissa, ja sen tunnistaminen voi olla haastavaa. Yksi henkisen väkivallan taktiikoista on sumuttaminen (engl. gaslighting, suomeksi myös kaasuvalotus). Se on manipuloinnin muoto, jonka avulla sumuttamisen kohde saadaan epäilemään omia kokemuksiaan ja havaintojaan. Nämä tarkistuslistat auttavat tunnistamaan henkistä väkivaltaa ja sumutusta parisuhteessa.

Henkinen väkivalta

Suhteessa on “riitoja” tai tilanteita, jotka eivät ole loogisia

Niiden kulkua ei täysin ymmärrä ja ne tuntuvat pahalta, negatiivisilta, jotenkin oudoilta ja selittämättömiltä. Ehkä toisen käytös jopa pelottaa, vähintään hiukan ihmetyttää, mitä tapahtui ja miksi.


Riitaan ei tarvita kuin toisen tulistuminen ja riidat saattavat alkaa mistä tahansa. Ne ovat kuitenkin usein hänen mielestään sinun tai jonkun muun syytä eivätkä hänen, joka tulistuu.

Et saa tavata muita ihmisiä

Toinen haluaa, ettet tapaa ystäviäsi tai sukulaisiasi ja haluaa viettää kaiken ajan kanssasi. Hän haluaa tietää, missä olet ja mitä teet. Aluksi tämä voi tuntua imartelevalta. Kuitenkin suhteen edetessä se saattaa muuttua rajoittamiseksi ja kontrolloinniksi.

Suhteeseen tulee sääntöjä, joita sinun tulee noudattaa

Et ehkä mieti tai kyseenalaista näitä. Eivätkä ne ole kirjoitettuja tai välttämättä edes sanoitettuja. Voi kuitenkin olla, että jos et noudata niitä, sillä on seuraamuksia. Kumppani saattaa suuttua, mököttää, uhkailla tai haukkua sinua, kun toimit toisin kuin hän olisi halunnut. Kumppaniasi nämä säännöt eivät välttämättä koske ja säännöt saattavat muuttua tilanteen, eli kumppanin mielialojen, mukaan.

Sinua kritisoidaan ja vähätellään

Kumppanisi huomauttelee sinulle epäonnistumisistasi, nimittelee sinua, ehkä nolaa muiden edessä. Hän saa sinut tuntemaan itsesi huonoksi, epäonnistuneeksi, vähempiarvoiseksi ja hän kyseenalaistaa ajatteluasi sekä tekojasi. Olosi voi olla latistettu. Et riitä sellaisena kuin olet.

Muutat omaa käytöstäsi sen mukaiseksi millä tuulella toinen on

Jos toinen on hyvällä tuulella, täytyy sinunkin olla hyvällä tuulella, vaikket sitä juuri sillä hetkellä olisikaan. Sinun tunteillesi ja ajatuksille ei ole välttämättä tilaa, vaan toisen mieli täyttää tilan ja arjen.

Kylmää ja lämmintä, jopa kuumaa

Usein väkivaltaisessa parisuhteessa on hyviä ja huonoja aikoja. Ne voivat olla pituudeltaan lyhyitä, jopa yhden päivän tai tunnin sisällä vaihtelevia ilmapiirejä.


Suhteen alussa kylmyyttä ilmenee yleensä pienemmässä määrin ja hyvät jaksot ovat pidempiä. Väkivallan lisääntyessä kylmät, huonot jaksot näyttelevät isompaa roolia ja hyvät, lämpimät ajanjaksot lyhenevät. Räjähdysten jälkeen voi olla kuumaakin, intohimoista ja ilmapiiri viilenee vähitellen.

Parisuhde vie enemmän energiaasi kuin mitä se antaa

Suhde vie sinulta paljon energiaa, eikä anna sitä. Toisen mielialojen mukaan eläminen vaatii paljon päivittäisestä energiastasi. Varpaillaan oleminen ja toisen mielialojen ennustaminen vaatii paljon voimia eikä sellainen kuulu tasavertaiseen parisuhteeseen.

Tutki tunteitasi

Kun avaat kotioven tai kun hän soittaa, pysähdy ja mieti, mitä tunnet ja ajattelet. Jos tunnet pelkoa, häpeää tai syyllisyyttä parisuhteessasi, on hyvä tutkia asiaa syvemmin. Nämä kolme tunnetta ovat yleensä läsnä, kun suhteessa on väkivaltaa.

Se on aina jonkun toisen syy

Kumppanisi oikeuttaa kylmää käytöstään sinun tai jonkun muun tekojen tai ominaisuuksien takia. Saatat olla kuullut, että jos olisit erilainen, toisenlainen, jotenkin parempi, ei hänen käytöksensä olisi mitä on.

Väkivalta on osa arkipäivää ja sen askareita

Se on kuin mustekalan lonkerot, jotka ovat kietoutuneet suhteeseenne, arkeenne. Siitä on tullut normaalia, joten sitä on vaikea enää sanoittaa tai selittää. Se on monimutkaista pahaa oloa.


Hyvinä hetkinä keskittyy energian keräämiseen ja nauttii, kun voi hengittää hiukan vapaammin. Pahoina hetkinä tunnelma on kiristynyt, jännittynyt, ehkä jopa pelottava. Tällöin kaikki energia menee arjessa selviytymiseen ja parempien hetkien nopean paluun toivomiseen.

Käyttäytyminen, jota pidetään henkisenä väkivaltana
  • Kritiikki, nimittely, halveksunta, solvaaminen
  • Alistaminen, häpeän aiheuttaminen
  • Nöyryyttäminen, kumppanin vähättelevä vertailu muihin
  • Kontrollointi, sosiaalisen vuorovaikutuksen rajoittaminen, eristäminen
  • Kumppanin estäminen menemästä paikkoihin, kuten töihin, kouluun, tapaamaan ystäviä ja perhettä
  • Voimakas mustasukkaisuus, viestien tutkiminen, vainoaminen
  • Tavaroiden tuhoaminen/esineiden rikkominen
  • Pelottelu
  • Ruoan heittäminen, esim. lattialle
  • Uhkailu itsensä vahingoittamisella, esimerkiksi itsemurhalla
  • Lasten uhkailu
  • Avioerolla tai oikeustoimilla uhkailu
  • Vankeudella ja/tai psykiatrisella hoidolla uhkailu
  • Kaasuvalotus/sumutus, vääristely ja tosiasioiden välttely kumppanin hämmentämiseksi
  • Toisen havaintojen ja tunteiden kieltäminen ja/tai tukahduttaminen
  • Päätöksenteon estäminen
  • Mykkäkoulu ja katoaminen
  • Tahallinen unen häirintä
  • Huono kohtelu ja perustarpeiden laiminlyönti
  • Huutaminen

Sumutus (engl. Gaslighting)


Psykologinen manipulointi (kaasuvalotus/sumutus) tarkoittaa, että tekijä käyttää erilaisia ​​strategioita vääristääkseen uhrin käsitystä tapahtumista, hänen muistojaan ja itsetuntoaan.

Kieltäminen ja ristiriita

Sumuttaja kieltää tai vähättelee tekoaan, vaikka hänelle esittää todisteita, ja vaikka se olisi ristiriidassa uhrin kokemusten kanssa tai vääristää totuutta.

Väärää tietoa

Sumuttaja antaa tarkoituksella vääriä tietoja hämmentääkseen tai huijatakseen uhria, mikä saa hänet epäilemään omaa tietämystään tai ymmärrystään.

Syyttäminen ja vastuun siirtäminen

Sumuttaja syyttää uhria omasta käytöksestään ja saa hänet tuntemaan syyllisyyttä tai vastuuta suhteen ongelmista.

Vetäytyminen ja vähättely

Sumuttaja voi salata tietoja tai vähätellä uhrin tunteita, tarpeita tai huolenaiheita, mikä saa hänet tuntemaan itsensä merkityksettömäksi tai mitättömäksi.

Todellisuuden manipulointi

Sumuttaja voi manipuloida uhrin ympäristöä, sosiaalista vuorovaikutusta tai olosuhteita saadakseen hänet kyseenalaistamaan oman käsityksensä tai johtopäätöksensä.

Pikapoistuminen
Feedbackexternal link icon