Väkivallan muodot listaus

Väkivalta lähisuhteissa voi ilmetä monella tapaa. Mikä tahansa alle listatuista käytöksistä voi vihjata, että parisuhteessa on väkivallan riski. On myös hyvä muistaa, että kaikissa suhteissa tulee silloin tällöin erimielisyyksiä, mutta niiden ei pitäisi saada sinua pelkäämään.

Pahoinpitely tai kaltoinkohtelu

Tarkoittaa sopimatonta käyttäytymistä, joka aiheuttaa kärsimystä toiselle. Se voi olla tahallista tai tahatonta, ei-toistuvaa tai jatkuvaa tai minkä tahansa tyyppistä fyysistä tai henkistä väkivaltaa.

Laiminlyönti

Väkivallan muoto, jossa väkivallan tekijä, yleensä omaishoitaja tai huoltaja, jättää huomioimatta toisen henkilön, esimerkiksi lapsen, fyysiset tai henkiset tarpeet.

Henkinen väkivalta

Henkistä väkivaltaa esiintyy kaikissa väkivallan muodoissa, ja sen tunnistaminen voi olla haastavaa. Henkinen väkivalta voi olla ainoa väkivallan muoto lähisuhteessa tai yhdistettynä muihin väkivallan muotoihin.


Tämän muodon tarkoituksena on heikentää uhrin itsetuntoa ja emotionaalista hyvinvointia. Se voi sisältää jatkuvaa kritiikkiä, nöyryyttämistä, manipulointia, sumuttamista, uhkailua, pelottelua, eristämistä ystävistä ja perheestä, käyttäytymisen kontrollointia tai uhrin toiminnan seurantaa.

Pakottava kontrolli

Se kuvaa systemaattista joukkoa väkivaltaisia tekoja, joilla pyritään alistamaan ja hallitsemaan toista henkilöä. Pakottava kontrolli on lähisuhdeväkivallan muoto, jolle on tunnusomaista järjestelmälliset uhkailu-, eristämis-, halventamis- ja valvontamallit, joita kumppani kohdistaa toiseen.


Se sisältää taktiikoita, kuten manipulointia, kontrollointia, uhkailua ja emotionaalista hyväksikäyttöä uhrin hallitsemiseksi ja alistamiseksi. Tavoitteena on luoda valta-asema ja juurruttaa pelkoa, jolloin uhri tulee riippuvaiseksi ja mukautuvaksi.


Pakottava kontrolli ulottuu yksittäisiä tapauksia pidemmälle, ja se kattaa jatkuvan käyttäytymismallin, joka rajoittaa uhrin autonomiaa ja johtaa usein syvään psyykkiseen ja emotionaaliseen vahinkoon. Näiden hienovaraisten mutta salakavalaisten taktiikkojen tunnistaminen on ratkaisevan tärkeää tämän väkivaltamuodon torjumiseksi ja estämiseksi.

Eristäminen ja kontrolli

Pahoinpitelijät eristävät usein uhrinsa ystävistä, perheestä ja tukiverkostoista pitääkseen heidät kontrollin alla. He voivat lannistaa tai estää uhria tapaamasta ystäviä tai perhettä, rajoittaa hänen liikkumistaan tai viestintää.

Pelottelu ja uhkailu

Lähisuhdeväkivalta sisältää usein pelottelua, uhkailua tai aggressiivista käytöstä. Tämä voi sisältää uhrin, hänen läheistensä tai lemmikkieläinten vahingoittamisella uhkaamista tai eleiden, katseiden tai aseiden käyttämistä pelon herättämiseksi.

Sumutus

Myös sumutus (tunnetaan myös nimellä kaasuvalotus engl. Gaslighting) on manipuloinnin muoto, jossa taktiikan käyttäjä pyrkii saamaan uhrin epäilemään itseään, kokemuksiaan ja havaintojaan.

Mykkäkoulu

Mykkäkouluksi kutsutaan sitä, kun henkilö tarkoituksella lopettaa sanallisen kommunikoinnin toiselle henkilölle. Jos sitä tapahtuu usein tai kestää kauan, se on henkisen tai tunneperäisen väkivallan muoto.

Fyysinen väkivalta

Se on vain yksi väkivallan muoto, vaikka se tulee yleensä ensimmäisenä mieleen väkivallasta puhuttaessa. Silti jopa fyysinen väkivalta voi olla haastavaa tunnistaa. Väkivallalla uhkailua pidetään myös väkivaltana.


Tämä sisältää kaikenlaisen fyysisen vahingoittamisen tai väkivallan, kuten uhrin lyömisen, läimäyttämisen, potkimisen, mottaamisen tai hänen hillitsemisen fyysisesti vastoin hänen tahtoaan. Se voi aiheuttaa näkyviä vammoja, kuten mustelmia, luunmurtumia tai viiltoja.

Kurinpidollinen väkivalta

Se on fyysistä tai henkistä väkivaltaa, jota vanhempi, toinen aikuinen tai mahdollisesti sisarus käyttää lasta kohtaan aiheuttaakseen lapselle fyysistä, psyykkistä tai henkistä loukkaantumista tai kipua rangaistakseen häntä tai ohjatakseen tai kontrolloidakseen hänen käyttäytymistään.

Taloudellinen väkivalta

Se on henkisen väkivallan muoto, mutta sitä voidaan pitää väkivallan muotona sellaisenaan. Taloudellinen väkivalta on henkisen väkivallan taktiikkaa, jolla pyritään hallitsemaan henkilöä taloudellisin keinoin. Sen tarkoituksena on heikentää kyseisen henkilön oikeutta hallita talouttaan ja tehdä taloudellisia päätöksiä.

Tämä tarkoittaa uhrin taloudellisten resurssien hallintaa tai hyväksikäyttöä, rahan saatavuuden rajoittamista, työnteon estämistä tai heidän pakottamista luovuttamaan tulonsa. Pahoinpitelijällä voi olla myös velkoja uhrin nimissä ilman tämän suostumusta.

Seksuaalinen väkivalta

Seksuaalinen väkivalta on usein piilossa. Fyysinen ja/tai suullinen häirintä, seksuaaliset kommentit, ei-toivottu koskettelu, pakottaminen katsomaan pornografiaa tai seksuaalista materiaalia, väkivaltainen seksi, ei-suotumuksellinen seksi, raiskaus ja seksiin pakottaminen/ painostaminen ja kaikenlainen seksuaalinen halventaminen tai nöyryytys ovat seksuaalisen väkivallan muotoja.

Digitaalinen väkivalta

Se voi olla vainoamista, kontrollointia, uhkailua, nöyryyttämistä, rankaisemista ja eristämistä digitaalisten työkalujen, sovellusten ja alustojen avulla. Digitaalinen vainoaminen tai väkivalta voi sisältää murtautumista kumppanin sähköpostiin, puhelimeen, tietokoneeseen, verkkopankkipalveluun tai sosiaaliseen mediaan. Tekijä voi luoda sosiaalisen median profiilin ja esiintyä uhrina.


Tämä sisältää uhrin verkkotoimintojen seuraamisen, hänen sosiaalisen median tiliensä hallinnan, uhkaavien tai häiritsevien viestien lähettämisen tai teknologian käyttämisen uhrin vainoamiseen tai jäljittämiseen.

Hengellinen tai uskonnollinen väkivalta

Se on emotionaalista/henkistä ja fyysistä väkivaltaa, jossa on uskonnon tai henkisyyden elementtejä. Tämä voi olla esimerkiksi uskonnon tai uskonnollisten tarpeiden pilkkaamista tai kieltämistä tai uskonnon harjoittamisen pakottamista.

Kunniaperusteinen väkivalta

Siihen sisältyy kontrollointia, pakottamista ja muita henkistä, fyysistä, seksuaalista tai uskonnollista väkivaltaa, jota perheen tai yhteisön jäsenet syyllistyvät. Taustalla on ajatus siitä, että väkivallan kohteeksi joutunut henkilö on rikkonut yhteisön käyttäytymisnormeja tai epäillyt tätä.

Väkivaltaiset perinteet

Pakkoavioliitto on järjestetty ilman molempien osapuolten suostumusta tai kun toinen tai molemmat osapuolet eivät voi vaikuttaa avioliiton solmimiseen. Henkilöä voidaan painostaa tai pakottaa avioliittoon erilaisilla keinoilla.



Miesten ei-lääketieteellinen ympärileikkaus
rikkoo poikalapsen oikeutta fyysiseen koskemattomuuteen. Ei-lääketieteellisellä ympärileikkauksella tarkoitetaan uskonnollisista tai kulttuurisista syistä suoritettua toimenpidettä, johon kuuluu esinahan kirurginen poisto.



Naisten sukuelinten silpominen (FGM)
on tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomista (joskus näet myös termin naisten ympärileikkaus). Se on vanha haitallinen, jopa hengenvaarallinen käytäntö sukuelinten silpomisesta, leikkaamisesta ja ompelemisesta ilman lääketieteellistä syytä. Sen takana ovat erilaiset uskomukset, mm. liittyvät naiseuteen, hygieniaan, siveyteen, kunniaan ja sosiaaliseen yhteenkuuluvuuteen.

Vainoaminen

Sitä tapahtuu, kun joku on jatkuvasti yhteydessä uhriin tai lähestyy häntä, eikä lopeta pyynnöistä huolimatta. He voivat käyttää erilaisia menetelmiä, mutta uhri tuntee olonsa aina vähintäänkin epämukavaksi, jopa pelokkaaksi.

Pikapoistuminen
Feedbackexternal link icon