Kunniaperusteinen väkivalta

Kunniaan perustuva väkivalta loukkaa yksilön perusoikeuksia ja ihmisarvoa. Se on kulttuurisiin tai perinteisiin uskomuksiin perustuva väkivallan muoto, jossa yksilöt, ensisijaisesti naiset, kokevat väkivaltaa tai jopa kuoleman kunnian tai kulttuuristen normien loukkaamisesta.

Erilaiset väkivallanteot, mukaan lukien pakkoavioliitot, naisten sukuelinten silpominen ja fyysinen tai henkinen väkivalta, ovat tunnusomaisia kunniaperusteiselle väkivallalle. Se sisältää kontrollia, pakottamista ja muuta perheen tai yhteisön jäsenten tekemää henkistä, fyysistä, seksuaalista tai uskonnollista väkivaltaa.

Väkivalta oikeutetaan kunnian suojaamisena

Taustalla on ajatus siitä, että väkivallan kohteeksi joutunut henkilö on rikkonut perheen kunniaa ja/tai yhteisön käyttäytymisnormeja tai epäilyt siitä. Väkivallalla tekijät ajattelevat suojelevansa tai palauttavansa omaa ja perheen kunniaa, jotta muut pitävät heitä hyvämaineisena perheenä.

Tästä johtuen väkivalta ja kontrollointi voi tuntua oikeutetulta sekä tekijöistä että uhrista, vaikka se loukkaa vakavasti väkivaltaa kokevan ihmisarvoa ja ihmisoikeuksia. Tekijöitä voi olla useita. Joskus koko perhe tai yhteisö painostaa ja kontrolloi.


Merkittävimmät tekijät konfliktien ja väkivaltaisten ratkaisujen syntymisessä ovat kunkin perheen omat toiminta- ja riitojenratkaisutavat, suhteet ympäröiviin yhteisöihin ja laajempaan yhteiskuntaan sekä muut perhe-elämän historiat ja stressitekijät.

Kunniaan perustuva väkivalta voi sisältää
  • Nuorten itsenäistymisen estäminen, avioliittoon painostaminen ja sosiaalisten suhteiden kontrollointi
  • Ehdoton siveyden vaatimus
  • Pakkoavioliitto
  • Väkivalta ja kontrolli parisuhteessa tai pelko
  • Yhteisön vaino eron jälkeen
  • Eristäminen yhteisöstä, maineen vahingoittaminen
  • Naisten sukuelinten silpominen (FGM)
  • Monet muut henkisen, fyysisen, taloudellisen ja seksuaalisen väkivallan muodot
Tunnistaminen ja asiasta puhuminen ovat avain ratkaisuun

Kunniaan perustuvan, henkisen tai uskonnollisen väkivallan tunnistaminen ja siihen puuttuminen on ratkaisevan tärkeää yksilöiden oikeuksien turvaamiseksi, uskonnonvapauden edistämiseksi ja erilaisten yhteisöjen harmonisen rinnakkaiselon edistämiseksi.


Se edellyttää kokonaisvaltaista lähestymistapaa, johon kuuluu tietoisuuden lisääminen, uhrien tukeminen, yhteisöjen sitouttaminen ja oikeudellisten toimenpiteiden toteuttaminen vastuullisuuden ja suojelun varmistamiseksi. Väkivallan taustalla olevien uskomusten, asenteiden ja sosiaalisten rakenteiden haastaminen ja muuttaminen on ratkaisevan tärkeää.

Mistä hakea apua?

Uskontojen uhrien tuki ry (UUT) on järjestö, joka tukee ihmisiä, jotka ovat kohdanneet erilaisia ongelmia ja väärinkäytöksiä uskonnollisissa ryhmissä.


Ihmiskauppa.fi auttaa avioliittoon pakotettuja ja sellaisen uhan alla olevia ihmisiä. Voit ottaa yhteyttä keskustellaksesi tilanteestasi ja selvittääksesi, miten sinua voidaan auttaa. Kaikki sinua ja tapaustasi koskevat tiedot pidetään salassa ja niitä käsitellään luottamuksellisesti. Yhteydenotto ei sido sinua mihinkään.

Edistämällä sukupuolten tasa-arvoa, antamalla yksilöille mahdollisuuden tehdä valintoja elämässään sekä edistämällä osallistavia ja kunnioittavia yhteiskuntia voimme pyrkiä kitkemään kunniaan perustuvan väkivallan ja luomaan maailman, jossa jokainen voi elää ilman pelkoa ja väkivaltaa kulttuurista tai perinteestä riippumatta.

Pikapoistuminen
Feedbackexternal link icon