Digitaalinen väkivalta

Digitaalinen väkivalta, joka tunnetaan myös nimellä verkko- tai kyberväkivalta, viittaa vahingoittamiseen, hyväksikäyttöön tai häirintään, joka tapahtuu digitaalisten kanavien, kuten Internetin, sosiaalisen median tai elektronisten laitteiden kautta. Siihen kuuluu teknologian käyttäminen keinona yksilöiden tai ryhmien maalittamiseen, pelotteluun tai vahingoittamiseen.


Tietoisuuden lisääminen, loukkaavasta sisällöstä ilmoittaminen ja uhrien tukeminen ovat olennaisia vaiheita digitaalisen väkivallan torjumisessa sekä turvallisemman ja osallistavamman digitaalisen ympäristön luomisessa.

Esimerkkejä digitaalisesta väkivallasta
  • Tekijä ottaa sinuun yhteyttä jatkuvasti eri kanavien kautta ja suuttuu, jos et vastaa heti.
  • Loukkaavien tai uhkaavien viestien lähettäminen.
  • Ei-toivotun materiaalin, kuten alastonkuvien tai seksuaalisten viestien, lähettäminen.
  • Tekijä painostaa sinua kuvailemaan seksiä tai ottamaan alastonkuvia.
  • Tileillesi murtautuminen tai salasanojen vaatiminen.
  • Viestiesi lukeminen säännöllisesti tai niiden näyttämisen vaatiminen.
  • Sosiaalisen median kontaktien poistamisen vaatiminen.
  • Online-toimintojesi ja historiasi seuraaminen.
  • Sosiaalisen median viestiesi kontrollointi ja teknologian käyttösi rajoittaminen.
  • Sinua koskevien asioiden julkaiseminen sosiaalisessa mediassa tai sinun linkittäminen kuviin ilman lupaasi.
  • Valokuvien ottaminen tai videokuvaaminen salaa tai ilman lupaa.
  • Uhkailu sinusta otettujen alastonkuvien levittämisellä.
  • Liikkumisesi seuranta paikallistamislaitteita ja/tai vakoiluohjelmia käyttäen.


Lue lisää: RIKU Digitaalinen väkivalta ja vaino

Digitaalinen väkivalta tulee ottaa vakavasti

Digitaalisella väkivallalla voi olla vakavia seurauksia yksilön henkiseen ja emotionaaliseen hyvinvointiin, maineeseen ja yleiseen elämänlaatuun. Digitaalisen väkivallan ehkäisemiseksi ja torjumiseksi on tärkeää edistää tietoisuutta digitaalisesta etiikasta, verkkoturvallisuudesta ja vastuullisesta käyttäytymisestä.

Digitaalisesta väkivallasta selviytyminen


Digitaalisesta väkivallasta selviytyminen saattaa vaatia ammattiapua ja juridista tukea. Ota yhteyttä digitaaliseen väkivaltaan tai verkkoturvallisuuteen erikoistuneisiin ammattilaisiin, neuvonantajiin tai neuvontapuhelimiin saadaksesi lisäohjeita. Tässä on joitain tapoja, joita voit käyttää:

Tietoisuus ja koulutus

Kouluta itseäsi digitaalisesta väkivallasta, sen muodoista ja vaikutuksista. Pysy ajan tasalla verkkoturvallisuudesta, tietosuoja-asetuksista ja tavoista suojata itseäsi ja henkilökohtaisia tietojasi.

Ylläpidä vahvoja tietosuoja-asetuksia

Tarkista ja säädä tietosuoja-asetuksiasi säännöllisesti sosiaalisen median alustoilla ja muilla verkkotileillä. Rajoita julkisesti jakamiesi henkilötietojen määrää.

Ilmoita ja estä

Jos koet digitaalista väkivaltaa, ilmoita loukkaavasta sisällöstä tai käyttäytymisestä alustan tai verkkosivuston ylläpitäjille. Estä henkilöt, jotka harjoittavat loukkaavaa toimintaa, tai lopeta heidän seuraamisensa altistumisen rajoittamiseksi.

Dokumentoi todisteet

Säilytä tallenteet, kuvakaappaukset ja muut todisteet digitaalisesta väkivallasta, koska niistä voi olla hyötyä raportoinnissa tai oikeusprosesseissa.

Hae tukea

Ota yhteyttä luotettuihin ystäviin, perheenjäseniin tai tukiorganisaatioihin, jotka voivat tarjota henkistä tukea ja ohjausta. On tärkeää jakaa kokemuksia ja pyytää apua tarvittaessa.

Ilmoita viranomaisille

Jos digitaaliseen väkivaltaan liittyy uhkailua, häirintää tai laitonta toimintaa, harkitse ilmoittamista viranomaisille. He voivat tutkia asiaa ja ryhtyä tarvittaviin toimiin.

Edistä digitaalista lukutaitoa

Edistä digitaalista lukutaitoa ja vastuullista verkkokäyttäytymistä vertaistukiryhmien, perheenjäsenten ja yhteisöjen keskuudessa. Jaa tietoa digitaalisesta väkivallasta, sen vaikutuksista ja tavoista estää ja käsitellä sitä.

Muutoksen puolestapuhuja

Tue aloitteita ja kampanjoita, joilla pyritään torjumaan digitaalista väkivaltaa, lisäämään tietoisuutta ja edistämään digitaalista etiikkaa. Puolusta tiukempia lakeja ja käytäntöjä verkkohäirinnän torjumiseksi ja yksilöiden suojelemiseksi digitaaliselta väkivallalta.

Pikapoistuminen
Feedbackexternal link icon