Todisteet tarkistuslista
Todisteiden kerääminen varhaisesta vaiheesta alkaen on ratkaisevan tärkeää väkivaltaa kokeville. Todisteet ovat tärkeitä lähisuhdeväkivaltatapauksissa, joissa ei välttämättä ole silminnäkijöitä.
Vaikka lääkärikäynti ei itsestä tuntuisi lainkaan tarpeelliselta, kannattaa lääkärissä käydä joka tapauksessa. Valitettavan usein väkivallan uhri katuu myöhemmin sitä, ettei käynyt lääkärissä. Lääkärissä käyntiin voi suhtautua vaikka varmuuden vuoksi käymisenä. Lääkärissä on tärkeää käydä, huolimatta siitä millaista väkivaltaa on kokenut. Lääkäriä voi pyytää kirjaamaan myös uhrin kertomat psyykkisetkin oireet, joita voi käyttää todisteina.
Uhrin ei itse tarvitse hankkia lääkärintodistusta. Poliisi tilaa sen hänen luvallaan ja se kirjoitetaan silloin sairauskertomuksen perusteella. Mikäli sitä ei ole tilattu, sen voi tilata itse myöhemminkin. Vammat on dokumentoitava mahdollista myöhempää oikeusprosessia varten. Lääkärillä on vaitiolovelvollisuus ja lääkäriä voi pyytää olemaan viemättä asiaa eteenpäin.
Ilman lääkärissä käymistä vammojen ja oireiden yhteyttä koettuun väkivaltaan voi olla hyvin vaikea todentaa. Aivotärähdys ja monet muut vammat voivat olla päälle päin huomaamattomia. Myös valokuvat ruhjeista ja mustelmista voi olla todisteita.
On hyvä säilyttää ja tallentaa kaikki keskustelut, jotka on käyty väkivaltaa käyttävän henkilön kanssa (sähköpostit, viestit, Whatsapp- keskustelut, Messengerviestit, TikTok, sosiaalisessa mediassa käyty kommentointi jne.). Voi olla, että itse ei huomaa mahdollisia suoria tai epäsuoria uhkauksia sen normalisoitumisen takia, mutta ammattilainen pystyy niistä nostamaan merkittäviä todisteita lähisuhdeväkivallasta.
Nämä todisteet on hyvä tallentaa esimerkiksi omalle muistitikulle tai muuten varmaan talteen, mihin väkivaltaa käyttävällä henkilöllä ei ole pääsyä.
Koetusta väkivallasta ja omista tunteista kannattaa kertoa mahdollisimman monelle henkilölle ja mahdollisimman pian koetun väkivallan jälkeen. Se henkilö, kenelle asiasta on kertonut ensimmäisenä, voidaan kutsua todistajaksi. Oikeudenkäynnissä saatetaan arvioida myös viivettä tapahtuneen ja kertomisen välillä. Kun asiasta on kertonut eri viranomaisille, näiden kirjauksia ja lausuntoja usein käytetään todistusaineistona. Viranomaisilta ja terapeuteilta voidaan pyytää lausuntoa siitä, kuinka asiantuntijat näkevät uhrin oireilun olevan yhteydessä koettuun väkivaltaan.
Myös kertomusten johdonmukaisuudella on merkitystä. Kun naapurit tietävät väkivallasta, he pystyvät kertomaan esimerkiksi näkemästään seuraamisesta tai vainoamisesta. Naapuri usein myös kuulee väkivallan ääniä.
Nykyisillä kännyköillä todistusaineiston kerääminen on helppoa. Väkivallan jäljistä itsessä ja kodissa, esineissä ja vaatteissa kannattaa ottaa kuvia. Puhelinkeskusteluja, keskusteluja ja tapahtumia voi nauhoittaa ja videoida.
Myös omasta kodistaan ja omaisuudestaan kannattaa ottaa kuvia, jotta niiden vahingoittumisen tai varastamisen voi todentaa. Jos lähtee esim. turvakotiin, paikalle jäävä tekijä voi vahingoittaa asuntoa tai irtainta.
Nämä todisteet kannattaa tallentaa esimerkiksi omalle muistitikulle tai paikkaan, johon väärinkäyttäjällä ei ole pääsyä.
Valitettavan usein myös lemmikki kokee väkivaltaa ja lemmikin vammoihin ja eläinlääkärissä käyttämiseen pätee sama periaate, kuin ihmiseen itseensäkin. Eläinlääkärin lausunto tukee kertomuksen johdonmukaisuutta tekijän väkivaltaisesta käytöksestä. Mikäli tekijä kohdistaa väkivaltaa lemmikkiin toimii vammojen todentaminen eläinlääkärin toimesta todisteena väkivallasta.
Vaikka voi tuntua yksityisyyden rikkomiselta, päiväkirjaa voidaan käyttää todistusaineistona. Päiväkirjalle on helppo avautua tarkastikin koetusta väkivallasta ja kirjoittaa ylös kaiken, mitä on kokenut. Ihmisellä on taipumus unohtaa asioita ja yksityiskohtien muistaminen voi muuntua ajan kuluessa. Päiväkirjaan (tai vaihtoehtoisesti tietokoneelle tai puhelimen muistiinpanoihin) kannattaa taltioida tuoreeltaan asioita ja omia ajatuksiaan ja tunteitaan kokemuksiinsa liittyen.
Rikosilmoitusta tehtäessä kysytään tarkkaa päivämäärää, kellonaikaa ja tapahtumapaikkaa, joten ne kannattaa laittaa ylös, vaikka kalenteriin, mikäli päiväkirja ei ole aina mukana. Päiväkirjana voi käyttää myös puhelinta ja puhelimeen pystyy tallentamaan myös omaa puhettaan, mikäli kirjoittaminen ei tunnu luontevalta.
Mikäli perheessä on lapsia, he kärsivät väkivallasta vakavasti ja tämä usein näkyy heidän käyttäytymisessään. Heidän voi olla esimerkiksi vaikea keskittyä koulussa tai he voivat olla levottomia, aggressiivisia tai alakuloisia, vetäytyviä leikeissään. Siksi myös heidän hoitoonsa ja kasvatukseensa osallistuville on hyvä kertoa väkivallasta, jolloin myös ammattilaiset osaavat yhdistää lapsen oireilun koettuun tai lapsen todistamaan väkivaltaan.
Opettajat, varhaiskasvattajat ja lasten harrastusten ohjaajat voivat nähdä myös vanhempien välistä kommunikointia, jolloin myös heitä voidaan kutsua todistajiksi. Erityisesti lastensuojelu on paikka, johon on tärkeää olla yhteydessä.
Joskus oikeudenkäynneissä käsitellään omistussuhdetta irtaimistoon. Kuiteilla pystyy todistamaan omistuksensa johonkin tärkeään tavaraan tms. Pankkitilin käytöllä voidaan todistaa taloudellista väkivaltaa tai vainoa.
Puhelujen lokitiedoista ja sijaintitiedoista saadaan arvokasta tietoa vainoa todistettaessa. Säilytä omat lokitietosi.
Väkivallasta kannattaa tehdä aina rikosilmoitus. Rikosilmoituksen voi tehdä sähköisesti ja itsenäisestikin, mutta on suositeltavaa ottaa yhteyttä asianajajaan jo ennen sitä. Asianajaja voi auttaa siinä, että rikosilmoitus tulee tehtyä oikein ja mahdolliset todisteet riittävät ilmoituksen tekemiseksi. Paikalliset oikeusaputoimistot voivat auttaa joko maksuttomasti tai kohtuullisilla kustannuksilla toimivien asianajajien löytämisessä. Rikosuhripäivystyksestä saa myös juridista neuvontaa maksuttomasti.
Lähestymiskieltohakemuksessa tuodaan esille väkivallan uhkaa ja siihen liittyvää pelkoa. Jos lähestymiskielto on jo määrätty tekijälle ja hän rikkoo sitä, jokaisesta rikkomisesta täytyy ilmoittaa poliisille ja pidättäytyä myös itse ottamasta yhteyttä väkivallan tekijään. Lähestymiskielto sitoo myös sitä henkilöä, jota sillä on tarkoitus suojata ja itse tekijään yhteyden ottaminen voidaan nähdä niin, että lähestymiskielto on perusteeton.
Poliisin kutsuminen (soita 112) väkivaltatilanteeseen on tärkeää. Tällöin viranomainen voi suoraan kirjata rikosilmoituksen tai kehottaa uhria tekemään ilmoituksen myöhemmin.