Päivittäisiä läsnäoloharjoituksia

Tässä on helppoja läsnäoloharjoituksia päivittäiseen harjoitteluun:

Aamulla
  • Aamulla herättyäsi, voit kiinnittää huomiota hengitykseesi. Tee viisi rauhallista sisään- ja uloshengitystä ennen kuin nouset sängystä.
  • Tekisitkö ainakin yhden aamutoimistasi rauhassa ja läsnäolon tilassa? Voisitko esimerkiksi olla suihkussa niin, ettet ajatuksinesi riennä jo työpaikan aamupalaveriin? Voitko aistia veden kosketuksen ihollasi? Millainen on shampoon tuoksu?
Päivän aikana
  • Miten kohtaat toisen ihmisen? Voitko kohdata toisen niin, että et arvioi häntä oman tulkintasi mukaisesti? Voitko kuunnella toisen tarinaa rauhassa olematta samaa tai eri mieltä heti? Maltatko kuunnella loppuun, mitä toinen sanoo ilman, että kiirehdit puhumaan päälle oman sanottavasi?
  • Miten kosketat toista ihmistä? Ovatko kätesi läsnä koskettaessasi? Pystytkö kättelemään keskittyneesti ja todella pysähtyä katsomaan toista silmiin?
  • Kun kuulet puhelimesi soivan, hengitä tietoisesti kolme kertaa ennen kuin vastaat.
  • Kuullessasi linnun laulun, ihmisen naurun, auton tai minkä tahansa äänen, joka herättää sinun huomiosi niin, käytä sitä ankkurina tähän hetkeen. Pysähdy ja kuuntele sitä, mitä kuulet tässä ja nyt. Voisitko ainakin muutaman kerran päivässä viettää pienen yksityisen tietoisen läsnäolon hetken suuntaamalla huomiosi hengitykseesi. Hengitä rauhallisesti sisään ja ulos viisi kertaa.
  • Ruokaillessasi tiedosta mitä syöt. Voit kiinnittää huomiosi ruoan visuaaliseen ilmeeseen, suutuntumaan, tuoksuun ja makuun. Pureskele tietoisesti ja aisti, milloin alat tulla kylläiseksi.
  • Missä tahansa kuljetkin, voit välillä poistua mielesi tarinoista ja katsella ympärillesi uteliaasti ja ihmetellen. Näe se, mitä katsot ja kuuntele sitä, mitä kuulet. Voit myös aistia kehosi liikkeen ja askeltesi painon. Tunnetko tuulen kasvoillasi?
  • Odotellessasi liikennevaloissa valon vaihtumista, voit nauttia pienen hetken hyväksyvää tietoista läsnäoloa ja tarkkailla tuntemuksia, joita odottaminen sinussa herättää.
  • Tiedostatko mitä ajatuksia sinun mielesi pinnalla liikkuu ja minkälaiseen toimintaan ne ohjaavat sinua?
Illalla

Ennen nukahtamista voit kiinnittää huomiosi hengitykseesi. Voit rauhassa tarkkailla miten ilma virtaa sisään ja ulos, kuinka pallea nousee ja laskee. Jos ajatuksesi lähtevät kiertämään huolikehää, niin siirrä huomiosi lempeästi takaisin hengityksen tarkkailuun. Se palauttaa sinut välittömästi läsnäolon tilaan ja nykyhetkeen.

Pikapoistuminen
Feedbackexternal link icon