Tunnista taloudellinen väkivalta

Taloudellinen väkivalta on yksi henkisen väkivallan taktiikoista, jossa pyritään kontrolloimaan toista taloudellisin keinoin. Taloudellinen väkivalta luetaan omaksi väkivallan muodokseen, vaikka se on tavallaan myös henkistä väkivaltaa.

Sinulle ei sallita omaa pankkitiliä tai maksukorttia

Sinulla ei ole omaa pankkitiliä tai pankkikorttia, vaikka haluaisit sellaisen. Tai, kumppanillasi on pääsy sinun pankkitilillesi, vaikket haluaisi.

Sinun rahojasi ja kulutustasi kontrolloidaan

Joudut salaamaan ostostesi hintaa tai ylipäätään ostoksiasi riidan pelossa. Et voi hyvillä mielin itse päättää, mitä ostat. Saatat joutua jopa pyytämään lupaa ostaa jotain. Joudut näyttämään tilitietojasi kumppanillesi, vaikket haluaisi.


Et voi päättää, mitä ja minkä hintaisia vaatteita tai välineitä lapsillenne ostetaan. Elatusmaksua käytetään kiristyskeinona.

Olet vastuussa kaikista tai suurimmasta osasta kuluista

Maksat kaikki tai suurimman osan yhteisen taloutenne kuluista, vaikka et tienaa enempää kuin kumppanisi. Kumppanisi käyttää omat tulonsa vain itseensä ja omiin harrastuksiinsa.

Joudut kompensoimaan epämiellyttävällä tavalla sen, että tienaat vähemmän

Sinun täytyy tehdä jotain, mitä et haluaisi, kompensoidaksesi sitä, että kumppanisi tienaa enemmän ja maksaa suhteessa enemmän yhteisen taloutenne kustannuksia.

Rahojasi tai henkilötietojasi käytetään vastoin tahtoasi

Kumppanisi käyttää sinun pankki/luottokorttiasi omiin maksuihinsa ilman lupaasi, tai että se tuntuu sinusta mukavalta.

Kumppanisi käyttää sinun henkilötietoja verkossa tekemiinsä ostoksiin ilman lupaasi, tai että se tuntuu sinusta hyvältä.

Sinua estetään tienaamasta

Kumppanisi hankaloittaa jollain tavalla työssä käyntiäsi, ettei sinulla olisi mahdollisuutta ansaita omaa rahaa. Se, että sinulla olisi omat tulot, tekisi sinusta itsenäisemmän.

Kumppanisi tekee kaikki taloudelliset päätökset yksin

Kumppanisi tekee yhteistä talouttanne koskevat päätökset yksin ilman sinun tahtoasi. Ne saattavat koskea lainoja, omaisuutta, isompia hankintoja, perintöä, matkoja jne. Sinun tai yhteisen taloutenne tuet menevät kumppanisi tilille ja hän päättää niiden käytöstä yksin.

Pikapoistuminen
Feedbackexternal link icon